26 februarie 2014

În instanţă,
Administratorul judiciar cere rezilierea contractului de concesionare a serviciului de transport dintre Termica şi Primărie     
·        Primarul Ion Lungu nu ştie care sunt motivele exacte ale acestui demers, neputând da relaţii despre programul de reorganizare a societăţii, care trebuia finalizat luna aceasta.
·        „Din momentul în care a intrat Termica în insolvenţă, din păcate nu mai avem niciun fel de informaţii de acolo, despre ce fel de decizii se iau”, a declarat şeful municipalităţii.
Administratorul judiciar al societăţii comerciale în insolvenţă Termica s-a adresat instanţei de judecată cerând rezilierea contractului de concesionare a serviciului de transport, furnizarea şi distribuire a agentului termic, semnat de firma de termoficare cu Primăria Municipiului Suceava. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava nu a putut să spună care sunt motivele exacte pentru care a administratorul judiciar a făcut acest demers, arătând că, de când Termica a intrat sub administrare judiciară, nu are informaţii despre deciziile luate în legătură cu societatea din Lunca Sucevei. „Cei de la administratorul judiciar de la Termica nu stau deloc degeaba, în fiecare zi trimiţându-ne câte două notificări de dare în judecată. Având în vedere, probabil, că Primăria nu a acceptat majorarea tarifului şi acoperirea pierderilor, iar activitatea pe care o prestează ei astăzi produce pierderi, aceştia cer în instanţă rezilierea contractului de concesiune”, a precizat edilul şef, adăugând că, în aceste condiţii, autorităţile locale ar trebui să grăbească demersurile pentru scoaterea la licitaţie a delegării prin concesionare a serviciului amintit. Pe de altă parte, Lungu a precizat că nu poate da relaţii despre programul de reorganizare a Termica, care trebuia finalizat şi a aplicat începând din luna aceasta. „Este problemă despre care nu pot răspunde, întrucât, din momentul în care a intrat Termica în insolvenţă, din păcate nu mai avem niciun fel de informaţii de acolo, despre ce decizii se iau. Am înţeles că, mâine se întruneşte comitetul creditorilor, însă nu cunoaştem detalii,  a declarat primarul Ion Lungu.

·        Pe 10 octombrie 2013, în tabelul preliminar al creanţelor erau înscrişi 38 de creditori, totalul creanţelor acestora fiind de 71,93 de milioane de lei.

Pe de altă parte, trebuie precizat faptul că societatea comercială Termica este în pericol să rămână oricum fără actualul obiect de activitate, deoarece serviciul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic urmează a fi scos la licitaţie. În condiţiile în care licenţa de  transport, distribuire şi furnizare a expirat încă din luna iunie 2013, iar aceasta nu va fi reînnoită, Termica Suceava nu va putea participa la licitaţia publică de atribuire pe care o va organiza Primăria municipiului Suceava. Societatea comercială Termica a ajuns în situaţia reglementată de Legea nr.86/2006 privind procedura insolvenţei, după o lungă perioadă de probleme economico-financiare. În momentul în care starea lucrurilor a devenit evidentă din acest punct de vedere, la 11 iunie 2013, Consiliul de Administraţie al Termica a luat hotărârea de a se adresa instanţei şi a cere Tribunalului Suceava, Secţia Civilă, declanşarea procedurii generale a insolvenţei şi reorganizarea activităţii societăţii. În motivarea cererii, s-a arătat că în patrimoniul societăţii există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi că, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti, Termica nu va mai putea plăti datoriile exigibile către creditori, valoarea acestora fiind de 45,64 de milioane de lei. Astfel, la data de 10 octombrie 2013, în tabelul preliminar al creanţelor erau înscrişi 38 de creditori, totalul creanţelor acestora fiind de 71,93 de milioane de lei. Unul dintre cei mai mari debitori sunt consumatorii casnici, cu datorii de circa 20 de milioane de lei, iar altul este Primăria municipiului Suceava, care achită periodic subvenţie în contul diferenţelor dintre tarifele energiei termice. Societatea comercială Termica Suceava are în concesiune, din anul 2000, prin preluarea de la Sucursala Electrocentrale Suceava, reţeaua de termoficare a municipiului Suceava, inclusiv instalaţiile aflate în exploatare în sistemul de transport şi distribuire a agentului termic.