31 octombrie 2013

Asocierea cu „Pro anima”, pentru gestionarea câinilor fără stăpân, nu a trecut de Consiliul Local 
·        „Se vor cheltui, în continuare, sume de bani, de către unii sau de către alţii, iar câinii vor fi tot pe stradă”, a pus în vedere consilierul PDL, Niculai Barbă.
·         „Încercăm să rezolvăm această problemă destul de spinoasă a Sucevei. Nu am solicitat bani de la Primăria municipiului Suceava”, a spus  Doiniţa Cocriş, preşedintele „Pro anima”, ales PSD.
·        Noi avem la bază strategia de anul trecut, deci nu se pune problema de a rămâne câinii pe străzi”, a explicat primarul Ion Lungu.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii dintre municipiul Suceava şi Asociaţia pentru protecţia animalelor „Pro anima”, în vederea derulării programului de gestionare a câinilor comunitari fără stăpân, nu a trecut de votul consilierilor locali, întruniţi, ieri, în şedinţă ordinară.

Iniţiativa legislativă a căzut cu 10 voturi favorabile, 4 abţineri şi 5 opţiuni „împotrivă”, alesul PSD, Doiniţa Cocriş, preşedintele „Pro anima” neputând vota, întrucât avea interes în domeniu. Pentru ca proiectul de hotărâre să fie aprobat era nevoie de jumătate plus unul din voturile tuturor celor 23 de consilieri, adică de cel puţin 12 opţiuni favorabile, în condiţiile în care 3 consilieri au absentat de la şedinţă. Alesul PDL, Niculai Barbă, a spus că modul în care este prezentat proiectul de parteneriat nu va rezolva problema cânilor vagabonzi. „Singurul lucru care ar trebui precizat ar trebui să sune în felul următor: scopul acestei colaborări este acela de a fi strânşi toţi câinii de pe stradă. Aşa cum este proiectul redactat nu oferă nicio garanţie că acest lucru se va întâmpla. Se vor cheltui, în continuare, sume de bani, de către unii sau de către alţii, iar câinii, în continuare, vor fi tot pe stradă”, a pus în vedere Barbă. 



Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în calitate de iniţiator al proiectului,  a precizat că, începând din 2004, de când a venit la conducerea administraţiei locale s-au realizat două adăposturi pentru maidanezi, ultimul, finalizat recent, fiind mai modern de cât cel dintâi. Lungu evidenţiat că proiectul de asociere cu „Pro anima” se suprapune peste strategia de gestionare a câinilor fără stăpân aprobată deja de Consiliul Local, iar printr-un sondaj făcut prin intermediul asociaţiilor de proprietari, 90% dintre suceveni s-au pronunţat pentru adunarea caninelor vagabonde de printre blocuri şi adăpostirea lor în spaţiile amenajate  Lunca Sucevei.  „Noi avem la bază strategia de anul trecut, deci nu se pune problema  de a rămâne câinii pe străzi”, a explicat primarul Ion Lungu. 
Doiniţa Cocriş, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Pro anima” că structura pe care o reprezintă colaborează cu Primăria încă din anul 2004. 
„Încercăm să rezolvăm această problemă destul de spinoasă a Sucevei. Nu am solicitat bani de la Primăria municipiului Suceava, ci am fost ajutaţi  cu utilităţile, cu oamenii care ajută la curăţenie, cu medicul şi hingherii care prind câinii”, a arătat consilierul PSD, Doiniţa Cocriş. Conform proiectului de hotărâre amintit,  Asociaţia „Por Anima” ar urma să asigure hrana pentru animale, dotarea blocului operator de sterilizare, micro-ciparea şi medicamentele necesare, în timp ce Primăriei îi revine obligaţia plăţii contravalorii activităţii de prindere şi transportare a cânilor, celei de păzire a adăposturilor, dar şi cea a  derulării procedurilor adoptare a caninelor.            
Vasile Ilie, ales judeţean PDL:
Mai multe primării nu au avut bani de salarii în ultimele 3 luni
·        Altele au datorii mai vechi de 90 de zile şi care depăşesc 15% din  valoarea bugetului, susţine alesul democrat liberal.
Vasile Ilie, consilier judeţean PDL, a solicitat conducerii executivului judeţean, să ceară Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava să comunice situaţia bugetelor locale ale primăriilor din judeţ, în aşa fel încât ‚ repartizarea fondurilor repartizate cu prilejul rectificării aprobate de Guvern să se facă în mod echitabil. Ilie a evidenţiat, în şedinţa de ieri a deliberativului judeţean, că multe primării se află în criză financiare şi că au nevoie urgentă de ajutor.  „Ar trebui să întindem o mână de ajutor tuturor unităţilor administrativ-teritoriale care află în criză financiară. Ştiu despre existenţa multor primării care nu pot să-şi asigure salarizarea pe ultimele 3 luni ale anului. Ştiu, totodată, că o serie întreagă de primării au datorii mai vechi de 90 de zile şi care depăşesc 15% din  valoarea bugetului”, a arătat alesul democrat liberal. Ilie susţine că OUG nr. 46/2013 obligă Consiliul Judeţean să constate existenţa stării de criză financiară şi să intervină pentru ca „aceasta să nu mai aibă loc, iar unităţile administrativ-teritorială să-şi desfăşoare activitatea în bună rânduială”. Vasile Ilie a opinat că, din analiza execuţiei bugetare, există un excedent de 12,5 milioane de lei şi că, în acelaşi timp, la dispoziţia Consiliului Judeţean este şi Fondul de rezervă. care poate fi utilizat în condiţii de „extremă dificultate”, aşa cum prevăd actele normative în vigoare. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu, a precizat că executivul deja şi-a  exprimat intenţia de solicita datele respective de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava. „Vom face demersurile respective cât mai rapid, astfel încât informaţiile respective să fie disponibile până la următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean”, a declarat Alexandru Rădulescu.   
Până la finele anului 2013,
 Primăria Suceava vrea să scape de arierate
·        „Trebuie să ne concentrăm atenţia, cu precădere, asupra achitării plăţilor restante şi arieratelor, astfel încât, la sfârşitul anului 2013, valoarea lor să fie zero”, se precizează în raportul  Biroului „Buget” al administrativului sucevean
Intrările în vistieria comună a administraţiei municipiului Suceava nu sunt tocmai cele aşteptate, rezultă din analiza execuţie bugetare pentru primele 9 luni ale anului 2013.     Astfel, gradul de realizare a veniturilor, determinate ca procentual între veniturile totale încasate până la data de 30 septembrie 2013 şi veniturile totale programate pentru primele 3 trimestre ale anului este de 65,83%. În consecinţă, în ceea ce priveşte bugetul local, încasările sunt de 148,66 de milioane de lei, dintre care 85 de milioane de lei ore prezintă veniturile proprii.   La capitolul cheltuieli, gradul de realizare a acestora din urmă este, în primele 9 luni din 2013, de 64,99%. La secţiunea de funcţionare  a bugetului local, cheltuielile sunt de 74,94%, iar la cea de dezvoltare, de 35,29%. „Menţinerea la un nivel scăzut al plăţilor pentru dezvoltare este cauzată, în principal, de nivelul scăzut  de încasare a sumelor primite de la UE, în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor FEGR”, se arată în raportul direcţiei de specialitate a executivului municipal.
În totalul cheltuielilor din primele 3 trimestre ale anului 2013, ponderea cea mai mare o deţine cele cu „Învăţământul”, respectiv 39,27%. Urmează  capitolul, Combustibil energie”, 12,48%, majoritatea banilor ducându-se pe acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică, precum şi capitolul „Transporturi”, cu cheltuieli importante pentru repararea străzilor şi cu cele aferente proiectelor cu finanţare europeană. „În perioada următoare trebuie să ne concentrăm atenţia, cu precădere, asupra achitării plăţilor restante şi arieratelor, astfel încât, la sfârşitul anului 2013, valoarea lor să fie zero”, se precizează în raportul  Biroului „Buget” al administrativului sucevean. 

30 octombrie 2013

Maidanezii, eliberaţi din adăpost, de către iubitorii de animale
 Primăria Suceava încheie un contract temporar cu firmă specializată, care să asigure paza adăposturile de câini fără stăpân de pe malul Sucevei. Această activitatea este încredinţată direct, până la delegarea gestionării serviciului în cauză, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu precizând că a făcut demersul în cauză după ce s-a constatat că, la sfârşit de săptămână, când lucrătorii Direcţiei Domeniului Public au liber,  aşa-zişii iubitori de animale merg la adăposturi şi eliberează maidanezii din ţarcuri. Lungu spune că actele normative în  vigoare interzic angajarea de personal, iar din aceeaşi cauză, salariaţii existenţi nu pot fi plătiţi pentru orele prestate în zilele de sâmbătă şi duminică. „Sâmbăta şi duminica, iubitori de animale au mai mult timp şi merg în Lunca Sucevei să le iubească, dar le dau şi drumul, luându-i cu dânşii. Din păcate, la municipalitatea nu avem oameni, ca să îi plătim, pe ore suplimentare, inclusiv în cele două zile libere”, a precizat şeful executivului local. În scopul derulării unui program de gestionare a câinilor comunitari fără stăpân, în şedinţa Consiliului Local de astăzi, aleşii ar urma să aprobe asocierea municipalităţii sucevene cu Asociaţia pentru protecţia animalelor „Pro anima”. Asociaţia respectivă se angajează să asigure hrana pentru animale, dotarea blocului operator pentru sterilizare, micro-ciparea şi medicamentele necesare, în timp ce Primăriei îi revine plata activităţii de prindere şi transportare a cânilor, a păzirii adăposturilor, precum şi încredinţarea caninelor în vederea adopţiei. În cazul în care maidanezii nu sunt adoptaţi, de la bugetul local vor fi suportate cheltuielile cu eutanasierea şi incinerarea acestora.              

Primarul Ion Lungu a spus că în spaţiile special amenajate din Lunca Sucevei sunt strânşi 1.500 de câini, pe străzi hoinărind încă în jur de 1500. 
Municipalitatea suceveană dă 300.000 de lei pentru promovarea imaginii Primăriei pe tricourile handbaliştilor   
·        Primarul Lungu crede că, astfel, echipa suceveană de handbal va avea şanse de salvare de la retrogradare.
Municipalitatea suceveană a găsit o soluţie legală de finanţarea Clubului sportiv handbalistic „Universitatea” Suceava, anunţat ieri, primarul Ion Lungu, după discuţii pe care le-a avut cu  rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. dr. ing. Valentin Popa. Şeful administraţiei locale din reşedinţa de judeţ spune că, în intervalul 1 noiembrie-31 decembrie 2013, asociaţia sportivă universitară va beneficia de la bugetul local municipal, de o alocaţie de 300.000 de lei. Aceasta reprezintă contravaloarea unui contract de promovare a imaginii Primăriei Suceava, prin purtarea, de către jucătorii echipei studenţeşti, de tricouri cu numele şi însemnele autorităţilor administraţiei locale, precum şi prin afişarea, în timpul competiţiilor, a unor panouri şi banere. Lungu crede, astfel, echipa suceveană de handbal va avea şanse de salvare de la retrogradare, iar jucătorii plecaţi se vor întoarce la Suceava. „Pentru acest an, am făcut un contract de promovare a imaginii municipiului Suceava prin activitatea de handbal. Ne dorim ca, în perioada 1 noiembrie-31 decembrie, să dăm 3 miliard de lei vechi, în aşa fel încât să putem pune bazele salvării de la retrogradare a echipei şi a întoarcerii jucătorilor buni care au plecat de la Suceava”, a arătat edilul şef. Lungu precizează că, pentru anul 2014, se studiază posibilitatea perfectării unui parteneriat de finanţare după modelul de la Baia Mare, dintre clubul sportiv şi administraţia locală  de acolo. Ion Lungu anunţa, în august, că Primăria municipiului Suceava nu va mai vira niciun ban în conturile Clubului sportiv de handbal „Universitatea”, reluarea finanţării fiind posibilă doar în momentul în care asociaţia handbalistică va lămuri diferendul pe care îl are cu Curtea de Conturi. Este vorba despre un control, în urma căruia organul de control amintit ar fi decis că fondurile alocate de la bugetul local au fost folosiţi ilegal, „nefiind în ordine să se acorde prime private din bani publici”
Suceava, primul municipiu care a început şi finalizat proiecte europene integrate de dezvoltare urbană 
·        În zilele care vin, va fi semnat contractul de finanţare a unui nou proiect, în valoare de 8 milioane de lei, pentru reabilitarea a alte artere din reşedinţa de judeţ.

Primăria municipiului Suceava a tras, ieri, linia sub ultimul din cele 5 proiecte cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, materializate cu finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional(POR). Ultimul proiect, finalizat zilele trecute, este cel de „Reabilitare  străzi, poduri, pasaj, modernizare de parcuri şi creare de staţii modulare pentru transportul public”. Acesta din urmă a însemnat modernizarea magistralei rutiere principale, de la intrarea în municipiul Suceava, dinspre Fălticeni şi până la ieşirea înspre Botoşani, reparaţii capitale la podul de peste  râul Suceava şi pasajul CFR Burdujeni. De asemenea, reabilitări au avut loc pe mai multe artere, inclusiv din Burdujeni sat, ultimele 3 străzi, din Iţcani, respectiv „Mitocelului”, „Cîmpului” şi Alea Dumbrăvii, fiind terminate recent, întrucât acestea au avut nevoie de intervenţii anterioare la reţelele de apă şi cele de canalizare.  Tot, prin proiectul amintit, reabilitate au fost parcurile de lungă Gara Iţcani şi Primăria Burdujeni. „Am fost primii din ţară care am început un proiect din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană şi suntem, de asemenea, primii care încheie aceste proiecte din prima fază a Programului Operaţional Regional”, a declarat ocupantului fotoliului din Areni.  Ion Lungu a ţinut să reamintească faptul că, în zilele care vin, va fi semnat contractul de finanţare a unui nou proiect, în valoare de 8 milioane de lei, pentru reabilitarea a alte artere din reşedinţa de judeţ.  Reabilitările vor cuprinde 8,8 km de şosele, Primăria municipiului Suceava participând cu 200.000 de euro, precum şi cu 1,5 milioane de euro, taxă pe valoare adăugată, recuperabilă ulterior. Printre altele,  în lucru  vor intra străzile „Universităţii”, „Traian Vuia”, „Grigore Alexandru Ghica”, „Cernăuţi”, „Mihai Eminescu”,  „Mărăşti”, dar şi bulevardul „George Enescu”. În proiect mai sunt cuprinse reparaţii la podul peste râul Suceava şi pasajul de peste calea ferată, ambele din cartierul Iţcani, precum şi la podurile de străzile Plevnei şi „Cuza Vodă” din Burdujeni. „Este un proiect la fel de important, şi sperăm ca, din economiile pe care le vom face, la licitaţia pentru acesta, să putem obţine bani, pe ultima sută a finanţării 2007-2013, şi pentru ultimul proiect, cel de modernizare a zonei centrale, în preajma Platului Administrativ al judeţului”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.   
Termica somează Primăria Suceava să preia transportul şi distribuţia agentului termic  
·        Unicom Holding, creditor majoritar la Termica în insolvenţă, cere întreruperea imediată a activităţii de furnizare agent termic către populaţie.
Societatea comercială Termica Suceava va renunţa la serviciul de  transport şi distribuţie a agentului termic cel târziu până pe 9 noiembrie, dată care, de altfel, coincide cu darea în folosinţă a primelor capacităţi ale noii centrale în cogenerare de înaltă eficienţă a Bioenergy Suceava.  „Raportat la situaţia actuală a societăţii comerciale Termica, care generează pierderi continue, încălcându-se, astfel, principiul acoperirii pasivului aflat în insolvenţă, cât şi cel al maximizării averii debitorului, dar şi având în vedere termenul limită până la care noua centrală trebuie să producă energie termică pentru municipiul Suceava, vă informăm că Termica poate asigura prestarea activităţile de producere, transport şi distribuţie şi furnizare a agentului termic, cel mult până la data de 9 noiembrie 2011”, se arată într-o adresă trimisă conduceri administraţiei locale. Responsabilii Termica avertizează că în scopul predării-primirii bunurilor care fac obiectul contractului de concesionare nr. 33.698/1999, modificat prin acte adiţionale în 2002 şi 2006, trebuie înfiinţată o comisie din care să facă parte reprezentanţi ai compartimentelor de specialitate ale executivului local, precum şi cei ai firmei de termoficare din Lunca Sucevei. Pe de altă parte, Termica atenţionează că, potrivit prevederilor contractului de concesionare, „la data încetării contractului, din orice motiv, personalul  aferent activităţi de transport şi distribuţie energie termică va fi preluat integral şi necondiţionat de către concendent”.

Important de menţionat  este, de asemenea,  faptul că Unicom Holding, furnizorul de cărbune, creditor majoritar la Termica în insolvenţă, a anunţat, tot printr-o adresă, că „nu este de  acord ca activitatea Termica să continue în pierdere şi în condiţii de nelegalitate”. „Vă comunicăm că nu suntem de acord ca societatea Termica să-şi continue activitatea de furnizare de agent termic către populaţie, deoarece continuarea acestei activităţi este efectuată în pierdere şi în condiţii de nelegalitate,  acest lucru fiind în contradictoriu cu dispoziţiile legale privind insolvenţa şi a celor privind funcţionarea societăţilor comerciale, precum şi contrare intereselor tuturor creditorilor înscrişi la masa credală, urmând să procedaţi imediat la întreruperea activităţii de furnizare agent termic către populaţie”, se precizează în adresa Unicom Holding către administratorul judiciar MGA Insolvency SPRL şi Management Reorganizare Lichidare SPRL, în care se solicită şi „încetarea raporturilor de muncă cu toţi angajaţii care deservesc punctele de distribuţie agent termic”.                                   

29 octombrie 2013

În 2013, în Regiunea de Dezvoltare Nord Est,
Judeţul Suceava, pe primul loc la plăţile pentru proiectele de dezvoltare rurală  
·        Beneficiarii suceveni au primit 27,12 milioane de euro.
Beneficiarii investiţiilor finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală(FEADR) din Regiunea de Dezvoltarea Nord–Est au încasat în perioada ianuarie-octombrie 2013 peste 101,32 milioane de euro, reprezentând plăţi efective pentru susţinerea proiectelor derulate, anunţă Mihai Moraru, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare rurală şi Pescuit(OJPDRP) Suceava. Potrivit lui Moraru, judeţul Suceava se află pe primul loc din acest punct de vedere, cu plăţi în valoare totală de 27,12 milioane de euro. Beneficiarii din judeţul Iaşi au primit 23,37 milioane de euro, iar cei din Botoşani-17,09 milioane de euro. Pentru proiectele contractate în judeţul Bacău s-au făcut plăţi efective de 13,46 milioane de euro, în Neamţ s-au achitat 13,29 milioane de euro, beneficiarii din judeţul Vaslui având parte de 6,97 milioane de euro. Şeful OJPDRP Suceava susţine că, în ceea ce priveşte proiectele aferente PNDR, se mizează pe creşterea până la peste 98% a gradului efectiv de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile. „Obiectivul în ceea ce priveşte implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 are în vedere depăşirea pragului de absorbţie de 98%, la finalul exerciţiului financiar aferent perioadei de implementare”, a precizat Mihai Moraru, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare rurală şi Pescuit(OJPDRP) Suceava. 
Primarul Lungu a inspectat parcul de utilaje şi stocurile de antiderapant pentru intervenţiile pe timp de iarnă  
·        În stoc se află 475 de tone de sare şi 750 de tone de nisip, 19 utilaje, dintre care două, noi, pentru arterele dintre blocuri, şi 4 autofreze pentru îndepărtarea zăpezii de pe trotuare.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a inspectat, ieri, modul în care Rosal Grup, operatorul de salubritate stradală şi servicii de iarnă, s-a pregătit pentru a face faţă sezonului rece 2013-2014. În urma descinderii, Lungu a opinat că, din cele văzute la faţa locului, prestatorul bucureştean ar putea face cu bine rigorilor noii ierni. Potrivit şefului administraţie locale reliefează că în stoc se află 475 de tone de sare şi 750 de tone de nisip, cantităţi care acoperă necesarul pentru o perioadă de două luni cu zăpadă, îngheţ şi lunecuş. În stand by, pentru a interveni sunt 19 utilaje, dintre care două, noi, pentru arterele dintre blocuri, precum şi 4 autofreze pentru îndepărtarea zăpezii de pe trotuare. „Avem, pentru două luni, stocuri de nisip şi sare, iar în ceea ce priveşte utilajele de intervenţie sunt mulţumit de ceea ce am văzut, inclusiv de cele noi, pentru intervenţii pe străzile înguste, dar şi de frezele pentru trotuare”, a arătat primul gospodar al urbei reşedinţă de judeţ, adăugând că Rosal va face faţă şi din punct de vedere al personalului. Ion Lungu a precizat că, de pe 15 noiembrie va deveni operaţional comandamentul pentru intervenţii pe timp de iarnă, din care vor face parte specialiştii Primăriei şi reprezentanţii Rosal. Oficialii firmei de salubritate au informat că, de la aceeaşi, dată, 24 de ore din 24, va funcţiona şi un dispecerat la care sucevenii pot semnala orice disfuncţionalitate cauzată de ninsoare, vânt şi gheţuş, pe cele circa 380 de străzi. Contractul cu Rosal Grup a expirat de mai bine de 1 an, însă din cauza contestaţiilor la licitaţii, firma bucureşteană va asigura serviciile de salubritate şi de iarnă până la desemnarea noului operator.    
PRM are un culoar favorabil
În România se petrec prea multe lucruri care dăunează interesului naţional”, a explicat, în Suceava, secretarul general al PRM, Corneliu Ciontu.

Corneliu Vadim Tudor a fost exclus din Partidul România Mare  la Congresul de la Alba Iulia, cu 4 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri, a declarat în Suceava, Corneliu Ciontu, secretar general al PRM. „Practic, Vadim Tudor s-a auto-exclus din viaţa politică românească prin maniera în care a înţeles să apară public la emisiuni mondene, unde din păcate, subcultura şi violenţa sunt la ele acasă. Acum, acesta vorbeşte în gol, pentru că nu reprezintă pe nimeni, în afară de el însuşi, aşa cum a făcut-o din totdeauna, urmărindu-şi propriile interese”, a declarat Ciontu, menţionând că, în ultimii ani „Vadim a folosit partidul pentru el şi familia sa”. Secretarul general spune că PRM nu este partidul lui Corneliu Vadim Tudor, personal numărându-se, alături de acesta din urmă, de Eugen Barbu, Mircea Muşat, Radu Teodoru şi generalul Teodor Paraschiv printre cei 6 oameni care au pus bazele formaţiunii. Liderul PRM precizează  că Vadim Tudor a înregistrat în mod dubios PRM la OSIM, printr-o terţă persoană.  Ciontu susţine că a scos documente de la OSIM, iar potrivit acestora Partidul România Mare este înscris ca proprietar al denumirii şi siglei în 2005, cu drept de valabilitate până în 2015. „Ulterior Vadim a trimis pe cineva şi a înscris pe numele lui aceeaşi siglă şi titulatură, însă la alt capitol. Este o chestiune puţin penală”, a precizat secerarul general, menţionând că o firmă şi o siglă nu pot fi re-înregistrate în termenul de valabilitate. Ciontu a precizat că noua conducerea a PRM a trecut la cea mai grea etapă, cea refacerii structurilor din teritoriu, numărul de organizaţii  scăzând cu 75% faţă de anul 2000. „Mai întâi vrem să avem în spate o structură puternică, fără de care nu pot fi emise pretenţii de avea rezultate bune la europarlamentare, alegerile locale sau parlamentare. Avem un culoar favorabil, pentru că în România se petrec prea multe lucruri care dăunează interesului naţional”, a explicat secretarul general al PRM, Corneliu Ciontu, menţionând că PRM va reintra în Parlament în 2016.
Casa de Pensii, parte în peste 170 de litigii
După primele trei trimestre ale anului Casa Judeţeană de Pensii Suceava a adunat din contribuţiile de asigurării sociale mai puţin decât şi-a planificat.     
Cel puţin aşa reiese din raportul privind activitatea CJP în perioada 1 ianurie-30 septembrie 2013, care relevă că, din totalul de 4,95 de milioane de lei, datorat  de contribuabili, s-au încasat efectiv doar 4,55 de milioane de lei.  Astfel, după primele 3 trimestre ale anului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat, adunate din contribuţiile de asigurări sociale, au fost realizate doar în proporţie de 91,93%.
Pe de altă parte, în perioada la care facem referire, pe linia activităţii de expertiză medicală, recuperarea capacităţii de muncă şi încadrarea în câmpul muncii, la comisia de specialitate a Casei de Pensii au fost analizate 20.175 de dosare. Potrivit informării CJP, în urma „expertizării”, 12 solicitări au fost respinse, iar în alte 20 de cazuri, după revizuire la termen, sau operat de-pensionări.

În ceea ce priveşte, reprezentarea Casei Judeţene de Pensii în instanţele judecătoreşti, până la începutul lunii octombrie, instituţia suceveană a fost parte în 176 de litigii, dintre care doar 25 au fost soluţionate.           
GUVERNUL
Întârzie cu prevederile legale pentru menţinerea calităţii aerului
·        Acestea consacră măsuri de prevenire a atingerii sau depăşirii valorilor limită pentru pulberile foarte fine care afectează aparatul respirator.
·        Graţie măsurilor luate la CET, din 2010 nu s-au mai înregistrat depăşiri ale valorii dăunătoare pentru sănătatea umană în cele două staţii de monitorizare din Suceava.
În perspectivă la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, aşa cum prevede Legea nr. 104/2011, va fi necesar a se stabili şi aplica planuri de măsuri privind menţinerea calităţii aerului, mai ales în ce priveşte pulberile PM10 şi PM2,5, anunţă Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava într-un raport în care se specifică faptul că respectivele documentaţii sunt de natură să prevină atingerea ori depăşirea valorilor limită sau valorilor totale a indicatorilor amintiţi, care afectează aparatul respirator. „Din păcate, nici până la această dată nu a fost adoptată, prin hotărâre a Guvernului, noua metodologie de elaborare a planurilor de calitate a aerului,  planurilor de acţiune pe termen scurt şi a planurilor de menţinere a calităţii aerului”, se arată în informarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, semnată de directorul executiv Vasile Oşean. Conform oficialilor APM, principalul titular de activitate care reprezenta o sursă majoră de emisii de PM10 a fost societatea comercială Termica Suceava. Ca urmare a măsurilor implementate încă din 2010, în cadrul Centralei Electrice de Temoficare pe huilă, prin modernizarea electro-filtrelor şi operarea controlată a cazanelor şi sistemelor de depoluare aferente, în anii 2010-2012 nu s-au mai înregistrat depăşiri ale valorii limită zilnice, dăunătoare pentru protecţia sănătăţii umane, în cele 2 staţii de monitorizare din municipiul Suceava, una de tip industrial şi cealaltă de fond urban. „Se constată chiar o reducere de la an la an, în perioada 2009-2012, a numărului anual de depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane la PM10”, reliefează raportul APM. Conform sursei citate, la această tendinţă a contribuit şi implementarea, de către Primăria municipiului Suceava, a unor măsuri în domeniul îmbunătăţirii traficului auto şi reducerii emisiilor cauzate de acesta din urmă,  precum şi a suspensiilor de praf de pe carosabil sau sol.
O nouă comisie  de verificare a Termica, demers politicianist  
·        Se politizează prea mult, în condiţiile în care noi trebuie să căutăm soluţii pentru a putea da căldură la populaţie”, declară primarul Ion Lungu.  
Înfiinţarea unei comisii de analizare a activităţii societăţii comerciale în insolvenţă Termica este binevenită, a declarat primarul municipiului Suceava. Lungu precizează, însă, că această nouă iniţiativă vine în condiţiile în care încă trei asemenea comisii au întocmit asemenea rapoarte, iar edilul şef le-a şi avizat. „Orice comisie de analizare a activităţii Termica este binevenită. Însă, din start, pot să o spun: acestea sunt acţiuni politice”, iterează şeful municipalităţii sucevene. Lungu crede că, este normal ca deliberativul local să funcţioneze şi să poarte amprentă politică, dar opinează că se face prea mult politică, din moment ce Termica a avut director general, consiliul de administraţie, precum şi adunarea generală a acţionarilor. „Nu fug de răspundere şi o spun cu toată tăria, nu am fost director şi n-am semnat eu hârtiile la Termica, o societate la care este o problemă de sistem. Însă, părerea mea este că se politizează prea mult, în condiţiile în care noi trebuie să căutăm soluţii pentru a putea da căldură la populaţie”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.          

Reamintim că preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Bălan, a  cerut constituirea unei comisii care să răspundă la mai multe întrebări care preocupă toate partidele reprezentate în deliberativul local, cu atât mai mult cu cât în ultima vreme în spaţiul public liderii celor mai importante formaţiuni politice îşi aduc acuzaţii reciproce privind matrapazlâcurile de la Termica. 

25 octombrie 2013

Stela Acatrinei:
Sediul PRM a fost cumpărat din banii lui Gheorghe Acatrinei, ocuparea cu forta a spatiului fiind penală
·        Preşedintele interimar al PRM Suceava, spune că nu ştie cine este „aşa zisul preşedinte” revendicator al spaţiului, menţionând că „a auzit că este un fost membru PPDD, dat afară din partid”.

Stela Acatrinei a preluat şefia interimară a organizaţiei judeţene Suceava a Partidului România Mare, până la organizarea de alegeri. Decizia fost luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent judeţean, desfăşurată în prezenţa secretarului general al PRM, Corneliu Ciontu, măsura survenind în urma decesului liderului sucevean, Gheorghe Acatrinei, „unul dintre primii 3 cei mai buni preşedinţi pe plan naţional”. Întrebată, ieri, despre declaraţiile Savetei Ionesi, preşedinte PRM interimar numit de C.V. Tudor, potrivit cărora aceasta va veni cu executorul judecătoresc pentru a ocupa sediul PRM de pe strada „6 noiembrie”, Stela Acatrinei a arătat că, la Congresul de la Alba Iulia au fost alese şi validate toate organismele din teritoriu, inclusiv cele de la Suceava, şi pe care domnia sa le reprezintă. De altfel, Acatrinei  spune că nici măcar nu ştie cine este „aşa zisul preşedinte” revendicator al sediului PRM şi „cum îl cheamă”, menţionând că  „a auzit că este un fost membru PPDD, dat afară din partid, pentru inactivitate”. Stela Acatrinei susţine că situaţia va fi clarificată odată soluţionarea tuturor proceselor intentate de fostul preşedinte al PRM, Corneliu Vadim Tudor, însă, cu siguranţă, câştig de cauză va avea partidul aflat sub conducerea lui Gheorghe Funar. „Executorul judecătoresc este funcţionar al statului, neputând să vină înainte de a se pronunţa o hotărâre judecătorească definitivă. Pentru că, altfel, intră sub incidenţa legii penale, şi nu cred că îşi asumă cineva un asemenea risc”, a reliefat Acatrinei. Preşedintele interimar al PRM Suceava, Stela Acatrinei spune că actualul sediu a fost cumpărat de Gheorghe Acatrinei, „din bani personali”, dar este pe numele Partidului România Mare, deoarece nu putea fi achiziţionat decât în acest mod. 
Pentru că expiră termenul,
Salariaţii APIA lucrează sâmbătă şi duminică
·        Luni este ultima zi în care mai pot fi primite dosarele pentru subvenţiile la bovine. 

Centrul Judeţean Suceava al Agenţie de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), informează pe fermierii suceveni că data limita de depunere a cererilor pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia bovine, expiră luni, 28 octombrie 2013. „Din acest motiv, în zilele de sâmbătă, 26 octombrie şi duminică, 27 octombrie, APIA Suceava va avea program normal de lucru”, reliefează directorul executiv directorul executiv, Eugen Mogoş, precizând că este vorba despre schema decuplată de producţie în sectorul lapte şi schema decuplată de producţie în sectorul carne. Şeful APIA Suceava subliniază că pot beneficia de aceste scheme de plată, o singură dată pe an, producătorii agricoli, persoane fizice sau persoanele juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional. Astfel, solicitanţii vor depune o cerere de solicitare a primei aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA; copie de pe actul de identitate, codul unic de înregistrare sau certificatul de înregistrare; copie de pe paşaportul fiecărui animal; copie de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte, precum şi a cantităţilor de lapte livrate şi/sau vândute direct în anul de cotă. În cazul schemei decuplate de producţie în sectorul lapte, solicitantul trebuie să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minim 3 tone de lapte în anul de cotă 2012-2013. Potrivit lui Eugen Mogoş, prima pentru această schemă se acordă pe tona de lapte produs şi înregistrat la livrări şi/sau vânzări directe în Sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2012-2013. Prima pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne se acordă producătorilor agricoli care deţin un efectiv minim de 3 capete bovine cu vârsta de cel puţin 16 luni, la data de referinţă de 31 ianuarie 2013. 
De Ziua Armatei,
Veteranii, omagiaţi în şedinţa festivă a Colegiului prefectural
·        Actualii ostaşi trebuie să fie mândri de înaintaşii lor”, a declarat subprefectul Florin Sinescu.
Ieri, cu prilejul Zilei Armatei, în cadrul şedinţei festive a Colegiului prefectural,  autorităţile sucevene  au cinstit memoria eroilor şi au omagiat pe veteranii de război. Invitaţi au fost câţiva dintre veteranii suceveni, şeful Centrului Militar Judeţean, colonelul Mugurel Anton, prezentând, succint, măsurile de promovare şi recrutare derulate, în acest an, de instituţia pe care o conduce. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a vorbit despre reorganizarea armatei, produsă după intrarea în NATO, precizând că „actualii ostaşi trebuie să fie mândri de înaintaşii lor”. File din războiul de eliberare a ţării au fost evocate de generalii în rezervă Crăciun Badea şi Zaharie Cojocaru, precum şi de sublocotenentul în rezervă Mihai Filip, care au evidenţiat sprijinul de care s-a bucurat armata din partea populaţiei, dar şi pierderile uriaşe de pe câmpurile de luptă. „La vârsta noastră, nu mai avem multe de spus, dar respectăm ordinele pe care le-am putea încă primi”, a arătat generalul(r) Badea. „Am trecut prin multe în viaţă, aştept suta de ani, să sărbătorim. Venerăm eroii care au luptat pentru aceste pământuri. Să îi slăvim şi să le aprindem o lumânare”, a spus generalul(r) Cojocaru. Sublocotenentul Filip şi-a reamintit de anul 1944, când, timp de două luni, întreaga armată a fost întreţinută de populaţie cu hrană. „Iar noi le-am garantat că îi vom apăra. Suntem împăcaţi că ne-am făcut datoria, iar generaţiile viitoare au datoria de a reîntregi teritoriul ţării. Trebuie să ştim să apărăm ce au lăsat înaintaşii”, a subliniat veteranul Mihai Filip. La şedinţa Colegiului prefectural au participat, de asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. La finalul şedinţei festive, toţi participanţii au ciocnit un câte un pahar cu şampanie. 
·        Cel mai târziu din 9 noiembrie, vor fi date în folosinţă cele 3 module pe gaze naturale, de la finele lunii viitoare agentul termic urmând a fi produs doar în instalaţiile pe biomasă.
·        Investiţia pe biomasă din Suceava este cea mai mare de acest fel din Europa centrală şi de sud susţinut de o companie privată, asigurând printre cele bune valorificări superioare a deşeurilor din lemn.
Există toate premisele să respectăm contractul semnat, chiar să  dăm în folosinţă primele capacităţi cu câteva zile înaintea termenului asumat, ne-a declarat ieri, în exclusivitate, Constantin Plăcintă, directorul general al societăţii comerciale Bionergy Suceava, firma la care acţionar principal este compania Adrem Invest Bucureşti şi care finanţează ridicarea noii centrale de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă a municipiului Suceava. Plăcintă a reliefat că atacate sunt toate lucrările, în stadiul final, cel de probe, fiind 3 cazane de apă fierbinte pe gaze naturale, fiecare de 15 MW, respectiv cu o puterea totală instalată de 45 de MW energie termică. Cu acestea vor fi începute probele funcţionale de la începutul lunii noiembrie, cu perspectiva ca, cel mai târziu pe 9 noiembrie, respectivele module să fie date în folosinţă, asigurându-se agentul termic pentru prepararea apei calde, cât şi pentru încălzire. În ceea ce priveşte cele 4 cazane de abur pe biomasă, modulul nr. 1 şi modulul nr. 2 sunt în stadiu avansat de montaj, în cel mult o săptămână urmând a fi supuse, şi acestea probelor, astfel încât, pe 20 noiembrie, să intre efectiv în funcţiune. Lucru care presupune ca, de la finele lunii viitoare, agentul termic să fie produs doar în instalaţiile pe biomasă, iar cazanele pe gaze naturale să rămână în rezervă. La începutul lunii decembrie va intra în funcţie şi ultimul CAF pe biomasă, „moment de la care va fi asigurată integral sarcina termică necesară la consumatori”.  Plăcintă spune că modulele nr. 4 şi nr. 5 pe biomasă vor fi gata la sfârşitul lunii decembrie 2013 sau începutul lui ianuarie 2014, atunci când va fi pornită turbina pentru cogenerare, iar energia electrică produsă va fi furnizată în sistemul energetic naţional. „Practic, furnizarea pentru necesarul de consum termic al oraşului va demara la începutului lunii viitoare, mai întâi pe gaz, în următoarele două-trei săptămâni intrând în funcţiune partea pe biomasă”, accentuează  directorul general al Bioenergy Suceava.
·        Până la sfârşitul lui noiembrie, în soc stoc vor fi circa 21.000 de tone de deşeuri din lemn necesar care ar acoperi 2 luni de funcţionare în acest regim.
 Constantin Plăcintă precizează că aprovizionarea cu combustibil solid este în plină desfăşurare, în depozitul de pe platforma CET fiind stocate deja 17.000 de tone de deşeuri lemnoase. Ţinta este constituirea, până la sfârşit de noiembrie, a unui  stoc de circa 21.000 de tone de biomasă, necesar care ar acoperi 2 luni de funcţionare în acest regim. „Vor fi folosite  3 tipuri de biomasă, respectiv buşteni atacaţi de boli şi dăunători, care nu sunt lemn de lucru, deşeurile de la gatere, aşa zile lătunoaie, precum şi tocătură de lemn”, arată şeful de la Bionergy. Directorul general al Bionergy a ţinut să evidenţieze, de asemenea, că energia termică la gardul centralei va fi furnizată la preţul de 116 lei pe gigacalorie, plus TVA, aşa cum s-a prevăzut în contractul parafat cu autorităţile locale. „Mesajul nostru este că Suceava va avea căldură atât la termenul stabilit, cât şi una ieftină, la tariful de 116 lei pe gigacalorie, aşa cum ne-am angajat. S-a lucrat extrem de mult şi eficient, ştiut fiind faptul că intervenţiile efective au început în martie”, a remarcat şeful Bionergy, menţionând că investiţia pe biomasă din Suceava este cea mai mare de acest fel din Europa centrală şi de sud susţinut de o companie privată, asigurând printre cele bune valorificări superioare a deşeurilor din lemn şi ocupând o suprafaţă mică în raport cu capacitatea de producţie a obiectivului.
·        Primarul Ion Lungu a susţine că, în cel mai scurt timp, va fi organizată şi o licitaţie pentru concesionare a serviciului de transport şi distribuire a energiei termice.
Întrebat despre eventuala intenţie de preluare în concesiune a sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic, Constantin Plăcintă a subliniat că nu este mandatat în acest sens, dar a precizat că, prin poziţiile anterioare, conducerea Adrem Invest s-a declarat a fi interesată să participe la licitaţia pe care autorităţile locale municipale o vor organiza în acest scop. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, declarat că, racordurile pentru cuplarea centralei Bioenergy la sistemul centralizat de transport şi distribuţie a agentului termic, administrat de Termica sunt executate, în zilele care vin urmând a se face branşarea efectivă. „Toată lumea este optimistă că termenul de 9 noiembrie va fi respectat, însă, ca la orice obiectiv pus în funcţiune, pot apărea şi probleme neprevăzute. Însă, sperăm să le îndepărtăm cât mai repede, iar începând de luna viitoare să funcţionăm cu noua centrală”, a declarat şeful municipalităţii sucevene. Primarul a explicat că a solicitat administratorilor judiciari de la societatea în insolvenţă Termica, termenul limită până la care Primăria trebuie să preia magistralele, reţelele de distribuţie şi punctele termice, mai ales că actualul operator din Lunca Sucevei are licenţa suspendată  de către ANRSC. Ion Lungu a mai adăugat că va avea discuţii cu grupurile politice ale membrilor Consiliului Local, în aşa fel încât să fie organizată, cât mai rapid, o licitaţie pentru  delegarea prin concesionare a serviciului de transport şi distribuire a energiei termice.       
·        Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest preciza, în Suceava, că investiţia este dimensionată la circa 80 de milioane de euro.
Constructorul obiectivelor din Lunca Sucevei, din preajma actualei societăţi de termificare Termica, este firma General Construct, furnizorul şi montatorul utilajelor este Urbas Austria, cu excepţia turbinei, producţie Mann, Germania. Partea  de utilaje, echipamente şi aparatură  electrică  este asigurată de compania germană Siemens. Contractul de concesionare a unor active din incinta CET Suceava, în vederea realizării şi operării, prin atragerea capitalului privat, a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, dimensionată pentru necesarul de energie  termică a municipiului Suceava, a fost semnat pe 9 mai 2011.  În luna iulie 2012, Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest preciza, în Suceava, că investiţia este dimensionată la circa 80 de milioane de euro şi că furnizarea de apă caldă va începe în primăvara-vara anului 2013, iar cea de căldură din sezonul rece 2013-2014. Din cauza unor probleme de legislaţie, cât şi legate de  demersurile de obţinere a creditului, noul termen de punere în funcţiune a primelor capacităţi a fost stabilit pentru 9 noiembrie 2013. 

24 octombrie 2013

Distribuirea produselor alimentare de la UE, bătaie de joc la adresa nevoiaşilor
·         Este o întreagă nebunie”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, remarcând că alimentele sunt furnizate dezorganizat de către firmele care au câştigat licitaţia.
·        Anul trecut nevoiaşii au fost lăsaţi fără ulei, acum s-au ales cu miere falsificată, iar conservele de carne, un produs mai mult mai util decât roşiile în sos propriu, riscă să nu mai ajungă la cei în drept     
Planul european de ajutorare pentru persoanele cele mai defavorizate(PEAD) se desfăşoară cu deficienţe, lipsa de organizare de la cel mai înalt nivel se reflectă şi pe plan judeţean şi local. Lucru recunoscut şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care este de părere că, la distribuirea ajutoarelor în produse alimentare din stocurile comunitare de intervenţii, dezordinea se face resimţită şi la primării, cele care intră în relaţie directă cu beneficiarii. „Este o întreagă nebunie. Şi anul trecut au fost dificultăţi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu produse, pe plan naţional. Firmele care au câştigat licitaţia aduceau dezorganizat produsele către Consiliul Judeţean şi, ulterior, către primării”, arată Nechifor. Preşedintele CJ Suceava spune că autorităţile judeţene nu pot interveni face prea mult în acest sens, din moment ce licitaţia pentru livrarea pachetelor cu produse alimentare este ţinută în Bucureşti. „Nu avem altă variantă, pentru că licitaţia nu facem noi, ci are loc la nivel central. Înţeleg că, de anul viitor, va fi schimbată puţin viziunea, această competenţă urmând a fi schimbată de la APIA către Direcţia Muncii sau alte instituţii descentralizate, mai aproape de teritoriu”, a declarat Nechifor.  Şeful administraţiei judeţene crede că primarii ar trebui consultaţi în privinţa produselor alimentare strict utile persoanelor aflate în nevoie, solicitările edililor urmând a fi înaintate la Guvern. „Cred foarte mult în consultarea de jos în sus, şi nu invers, primarii, în baza experienţei acumulate, să poată spune care produse merg sau care nu sunt necesare. Acum transportăm un volum de produse care nu ştiu dacă au utilitate în totalitate”,  a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.         
·        Statul român aruncă propria neputinţă şi lipsa de competenţă în spatele necăjiţilor.
Un caz relevant în ceea ce priveşte proasta derulare a Planului este cel al mierii de albine, care pe lângă faptul că venit cu întârziere, se pare că produsul respectiv nici măcar nu corespunde  cerinţelor din caietul de sarcini. Astfel, mierea, ajunsă inclusiv în judeţul Suceava, stă sub spectrul suspiciunii de a fi falsificată, specialiştii constând că produsul „nu  are o calitate omogenă”. De aceea, acesta urmează a fi returnat la furnizor şi înlocuit cu unul corespunzător indicatorilor din etapa de licitaţie. De altfel, transporturile cu pricina au şi fost reîntoarse de la primării înspre depozitul Consiliului Judeţean, de unde vor fi ridicate pentru ajunge la furnizorul agreat prin licitaţie la  nivel naţional. Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Eugen Mogoş, confirmă că, dintr-un lot de miere din cadrul PEAD au fost prelevate probe care, în urma analizelor, sau dovedit a fi unele neconforme, iar altele conforme. Eugen Mogoş spune că, în urma constatărilor, APIA  a transmis în teritoriu ca Lotul nr. 46 să fie stopat de la livrare, iar cantităţile din depozitele primăriilor şi Consiliului Judeţean să fie retrase şi înlocuite. Cazul nu este singular, anul trecut, din cauza lipsei incompetenţei autorităţilor româneşti, la licitaţia pentru furnizarea uleiului, câştigătoare a fost declarată o firmă din Bulgaria care avea serioase probleme  economico-financiare. Ulterior, respectiva societate a intrat în procedura insolvenţei, iar statul român, în loc să caute un alt furnizor, a preferat să arunce propria neputinţă în spatele necăjiţilor, lăsându-i fără ulei, un produs absolut necesar consumului zilnic.
·        Oameni cu handicap, bolnavi şi vârstnici sunt nevoiţi să facă mai multe drumuri şi să stea repetat la cozi sub pereţii primăriilor.
Demn de luat în seamă este că, prin licitaţie, agreaţi şi declaraţi câştigători sunt agenţii economici care vin cu ofertele cele mai bune, în sensul preţului cel mai mic al alimentelor. Aşa se face că produsele care ajung la persoanele cele mai defavorizate nu sunt tocmai de calitatea cea mai bună, iar mulţi suceveni au sesizat şi reclamat acest lucru.  O bătaie de joc o reprezintă şi faptul că ajutoarele în cauză nu vin toate o dată, ci se dau cu ţârâita, oameni cu handicap, bolnavi şi vârstnici fiind nevoiţi să facă mai multe drumuri şi să stea repetat la cozi sub pereţii primăriilor. De remarcat este că, până acum, de la centru nu au ajuns în depozite conservele de carne, un produs mai consistent şi mult mai aşteptat de către beneficiari decât  roşiile în sos propriu, de pildă.

În anul acesta, cei îndreptăţiţi pot primi 16 kg de făină albă de grâu, 9 kg de mălai, 0,5 kg de paste făinoase, 5 litri de ulei, 2 cutii de roşii în suc propriu, 2 cutii de zacuscă, 4 cutii de conservă de carne de porc, o cutie de miere de albine şi 3 kg de zahăr. În judeţul Suceava sunt înregistraţi 80.749 de beneficiari, respectiv 39.889 de pensionari, 14.599 de persoane cu handicap, 4.689 de şomeri indemnizaţi, 2.506 de şomeri neindemnizaţi, 18.359 de beneficiare de venit minim garantat şi 707 de persoane care se încadrează la lit. e, din HG nr.950/2012, printre care veterani şi văduve de război, persecutaţi din motive politice, luptători în Revoluţie etc.  Judeţul Suceava are alocate 3.249,7 tone de produse alimentare, după cum urmează: 1,397,8 tone de făină albă de grâu, 761,6 tone de mălai, 63 de tone de paste făinoase, 471,6 kl de ulei, 116,7 tone de roşii în suc propriu, 68,2 de tone de zacuscă, 96,7 tone de conservă de cane de porc, 26,1 tone de miere de albine şi 247,6 tone de zahăr. 
Ultima zi pentru plata primei tranşe a impozitului pe venitul agricol 
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava reaminteşte contribuabililor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit că termenul de plată pentru prima tranşă a impozitului pe venitul este 25 octombrie. „Contribuabilii care au primit deciziile de impunere de la serviciile fiscale orăşeneşti/municipale sunt invitaţi, până la 25 octombrie 2013, să efectueze plata primei tranşe din impozitul pe veniturile agricole datorat”, se arată într-un comunicat de presă al AJFP. Veniturile din activităţi agricole sunt cele obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi, precum şi din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Normele de venit sunt  stabilite pe unitatea de suprafaţă, respectiv pe hectar, ori pe cap de animal sau pe familie de albine. Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale. În cazul contribuabililor care realizează venituri din desfăşurarea a două sau mai multe activităţi agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal competent stabileşte venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activităţi. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava informează că declararea veniturilor din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit se face prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a declaraţiei 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”. Termenul de declarare a venitului din activităţi agricole a fost 25 mai 2013, fiind prelungit până pe 25 iunie 2013. 

23 octombrie 2013

Ultimii bani daţi pentru investiţii în acest an
·        Suma de 1,5 milioane de lei, cea mai mare, va merge înspre societatea comercială Termica, pentru subvenţie la agentul termic.

În şedinţa de la finele acestei luni, autorităţile locale sucevene vor opera ultimele rectificări bugetare pentru activitatea de investiţii din acest an, anunţat, ieri, primarul  reşedinţei de judeţ, Ion Lungu, care precizează că, în conformitate  cu legea acestea se mai pot face până pe data de 31 octombrie. Suma cea mai mare acordată este de 1,5 milioane de lei, va merge înspre societatea comercială Termica, cu titlul de subvenţie, aşa cum a fost aprobată aceasta din urmă în anterioara şedinţă a deliberativului municipal. „În funcţie de data la care va  fi dată în funcţiune noua centrală, subvenţia pentru diferenţa la gigacalorie se va ridica la un total de 5 milioane de lei. Noi avem o poziţie bugetară, un sold neangajat la Primărie de 3,7 milioane de lei, iar cu cele 1,5 milioane de lei din rectificare, se va ajunge la circa 5,2 milioane de lei”,  a arătat edilul şef. La rectificarea din această lună, bani vor fi daţi şi pentru unităţile şcolare, suma disponibilă fiind de 315.000 de lei. Astfel, fonduri de 100.650 de lei vor ajunge la Colegiul naţional „Ştefan cel Mare”, 100.000 de lei la Colegiul naţional „Petru Muşat”, iar 50.000 de lei vor avea destinaţia creşei şi cheltuielilor materiale. „Sunt ultimele rectificări pe care le mai putem face la investiţii în acest an. Sper să fie aprobate în Consiliul Local, pentru a putea îndeplinită, în primul rând, condiţia pusă de administratori judiciari de la Termica, pentru furnizarea căldurii şi apei calde”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ioan Lungu.