23 mai 2013


Suceava nu mai are niciun hectar de teren pentru restitutio integrum  
·        Cei mai mulţi dintre foştii proprietari sau moştenitorii acestora vor restituirea în natură, Primăria sperând să obţină terenuri de SCA sau ADS.
·        Suprafeţele cele mai mari sunt revendicate de cetăţeni din Burdujeni sat, pe respectivele terenuri construindu-se fosta zonă industrială din Lunca Sucevei
Pe 17 mai a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor, Primăria Suceava făcând primele demersuri pentru aplicarea acesteia. Conform actului normativ, în termen de 30 de zile, la nivel local trebuie constituită o comisie specializată, aceasta urmând a fi formată din mai mulţi membri,  respectiv primarul municipiului, secretarul municipiului, un reprezentat al Prefecturii, un specialist în măsurări topografice şi un reprezentant al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Potrivit primarului Ion Lungu, o primă etapă constă în inventarierea cererilor şi mărimii suprafeţelor de terenuri solicitate a fi restituite în natură, precum şi a disponibilului existent. După datele preliminare, municipalitatea suceveană ar trebuie să înapoieze solicitanţilor nu mai puţin de 600 de hectare de terenuri. Lungu spune că, noul act normativ permite o reevaluare a dosarelor, inclusiv a celor ajunse la Autoritatea naţională pentru Restituirea Proprietăţii, condiţii în care cei mai mulţi dintre foştii proprietari sau moştenitorii acestora vor restituirea în natură, pe vechile amplasamente ori în compensare cu alte terenuri. „Din păcate, Primăria nu are terenuri, iar în acest sens, am avut o discuţie şi cu domnul prefect Florin Sinescu. În măsura în care mai este posibil, am cerut să ni se transfere nişte terenuri de la Staţiunea de Cercetări Agricole şi Agenţia Domeniilor Statului”, a reliefat ocupantul fotoliului din Areni, accentuând că, în caz contrar”, nu există nicio şansă pentru reconstituirea în natură a dreptului de proprietate.           
Ion Lungu spune că suprafeţele cele mai mari sunt revendicate de cetăţeni din Burdujeni sat, pe respectivele terenuri construindu-se fosta zonă industrială din Lunca Sucevei, actuala zona comercială.