21 mai 2013


Inspectorii fiscali suceveni, descinderi în domeniile cu grad ridicat de evaziune
·        În primul trimestru al anului, aceştia au întocmit 5 sesizări penale, prejudiciul cauzat fiind estimat la 3,5 milioane de lei.
·        În centrul atenţiei sunt domeniile energetic, alcoolului, tutunului, pieţelor agro-alimentare, transportului, turismului, construcţiilor, lemnului şi cel al forţei de muncă.
În cel dintâi trimestru al anului 2013, lucrătorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au avut mai multe descinderi la agenţii economici din judeţ, verificat fiind modul de calculare, evidenţiere şi virare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, a obligaţiilor faţă de bugetul consolidat al statului. Oana Apetrea, de la compartimentul „Relaţii cu presa” al DGFP, informează că prioritate a fost acordată unităţilor care desfăşoară activităţi în domenii cu grad ridicat de risc de producere a evaziunii fiscale, respectiv în cele energetic, alcoolului, tutunului, pieţelor agro-alimentare, transportului, turismului, construcţiilor, lemnului şi în cel al forţei de muncă. Pe de altă parte, în atenţie au stat şi agenţii economici care înregistrează restanţe la plată, nu depun deconturi sau care au taxa pe valoare adăugată de rambursat, în mai multe luni dintr-un an, şi nu solicită rambursarea acesteia. Astfel, la contribuabilii persoane juridice, inspectorii fiscali au avut 250 acţiuni de control, în urma cărora, la bugetul consolidat al statului ar trebui să ajungă sume suplimentare în valoare de 7,69 de milioane de lei. Firmelor prinse în neregulă li s-au dat amenzi de 47.900 de lei, pierderea fiscală fiind diminuată cu 399.277 lei. Pentru  recuperarea a 4,44 milioane de lei, instituite au fost 10 măsuri asigurătorii şi, totodată, s-au întocmit 5 sesizări penale, prejudiciul cauzat prin aceste infracţiuni fiind estimat la 3,5 milioane de lei. Trei dintre sesizările penale vizează pe agenţi economici din domeniul exploatării şi prelucrării lemnului, cu un prejudiciu estimat de 3,4 milioane de lei. Inspectorii fiscali suceveni au făcut câte o sesizare penală pentru o firmă de transport, care ar fi prejudiciat bugetul consolidat al statului cu peste 286.000 de lei, precum şi pentru o societate de construcţii, care ar fi adus un prejudiciu de  peste 101.000 de lei.     
 La contribuabili persoane fizice, lucrătorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au desfăşurat 292 acţiuni, dintre care 248 inspecţii fiscale generale, 37 de inspecţii fiscale parţiale, un control inopinat, 3 controale încrucişate şi 3 cercetări la faţa locului.