17 mai 2013


Suceava are nevoie de 25.000 de locuri de parcare
·        În faţa şi în jurul blocurilor municipiul reşedinţă nu vor fi acordate locuri de parcare cu taxă,  acestea urmând a fi folosite după principiul <primul venit primul servit>”.
Conducerea Primăriei municipiului Suceava a respins propunerea asociaţiilor de proprietari, aceea de amenajare, în faţa şi în jurul blocurilor, a locurilor de parcare cu plată pentru maşinile ocupanţilor apartamentelor în cauză. Diriguitorii de asociaţii au cerut ca proprietarii de autoturisme să suporte cheltuielile cu lucrările, urmând ca, până la acoperirea sumelor consumate cu amenajarea, municipalitatea să nu le mai perceapă taxele de parcare.  Primarul Ion Lungu a declarat că majoritatea parcărilor de pe lângă blocuri se află pe terenul public al Primăriei, iar potrivit legii, administrarea acestora nu se poate face decât prin licitaţie. „Dacă în faţa unui bloc există 10 locuri de parcare şi 30 de maşini, trebuie să organizăm licitaţie. Sunt multe parcări de făcut, însă aş merge pe ideea ca, mai întâi, să reparăm străduţele, iar mai la urmă va veni şi rândul acestora, dacă vom avea posibilităţi”, a reliefat primul gospodar al urbei reşedinţă de judeţ. Lungu a amintit că, într-o perioadă anterioară, în Suceava au fost atribuite locuri de parcare cu plată, însă veniturile realizate la bugetul local erau insignifiante, de circa 20.000 de lei pe an.
·        Strategia noastră este de a face parcări de reşedinţă şi parcări supraetajate, declară Lungu.
Pe de altă parte, la Primărie era mereu scandal, cei care plăteau taxe venind şi reclamând că locul de parcare le este ocupat de către altcineva. „Nu vrem să redeschidem cutia Pandorei. Strategia noastră este de a face parcări de reşedinţă şi parcări supraetajate. Ne trebuie circa 25.000 de locuri de parcare, cele pe care le vom amenaja urmând a fi folosite după principiul <primul venit primul servit>”, a declarat şeful executivului municipal sucevean, Ion Lungu.  La sfârşitul anului trecut, în centrul Sucevei au fost inaugurate cele două corpuri ale parcărilor subterane amenajate cu fonduri POR, care însumează 162 de locuri  disponibile. De asemenea, în anii trecuţi, pe Bulevardul „George Enescu” - zona „Belvedere”  au fost amenajate 50 de noi locuri de parcare  de reşedinţă; pe Aleea „Jupiter”-30; pe strada „Lazăr Vicol”-20; pe strada „Ştefan cel Mare”-80 de locuri; pe strada „Baladei”-20, iar pe strada „Iacob Zadic”-80 de locuri de parcare.  Anterior amenajări similare s-au făcut şi în cartierul Burdujeni