09 mai 2013


Lucrările de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată nu sunt încă în pericol
·        Primăria Sucevei va trebui să decidă pe cine salvează, pe Termica sau ACET, este de părere preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.  
Conducerea Consiliului Judeţean Suceava susţine că nu se întrevede un pericol real care să afecteze lucrările de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată, susţinute  cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial POS-Mediu. Preşedintele Cătălin Nechifor a recunoscut că sumele pe care societatea de utilităţi comunale ACET Suceava, titularul investiţiei, le are de încasat de la Termica Suceava, sunt considerabile, firma de apă şi canalizare fiind principalul creditor al operatorului sucevean de termoficare. „ACET este o companie care are o relativă stabilitate financiară. Există, într-adevăr sume foarte mari de recuperat de la Termica, ACET fiind, practic, dacă nu mă înşel, cel de al doilea creditor al societăţii de termoficare. Aceasta înseamnă că, dacă se va ajunge în situaţia de insolvenţă, ACET va avea întâietate şi va fi, într-o oarecare măsură, valorizată. Însă, nu vrem să se întâmple acest lucru”, subliniază şeful administraţiei judeţene.
Nechifor spune că a avut discuţii cu primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, Primăria Suceava, acţionarul majoritar la ACET, căutând soluţii de finanţare, inclusiv prin contractarea unui credit.  „Se fac, în continuare, eforturi pentru găsi soluţii de finanţare din partea Primăriei, care este cea care, practic, gestionează Termica. Tot Primăria municipiului Suceava are o pondere foarte mare în structura acţionariatului de la ACET şi sunt convins că, în perioada următoare, Suceava, ca municipalitate, va putea obţine un credit, la nivel guvernamental, potrivit OG nr. 13, finanţare prin intermediul căreia va fi stinsă şi o parte din datoriile Termica la ACET”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean.        
Nechifor a ţinut să menţioneze că, din păcate, operatorul unic de alimentare cu apă şi de canalizare ACET nu are venituri şi profit, de natură să îi permită susţinerea investiţiilor dor din propriile resurse financiare. „Totuşi, s-a reuşit ţinerea activităţii sub control, dar acest lucru nu se poate întâmpla la nesfârşit. În final, Primăria Sucevei va trebui să decidă pe cine salvează, pe Termica sau ACET. Însă, din discuţiile mele, de la nivel de ministere şi Primărie, sunt convins că acest credit pe care aşteptăm să-l preluăm, are şanse mari să fie disponibil, iar parte din bani să se regăsească şi în contul ACET”, a explicat şeful executivului judeţean. Cătălin Nechifor a evidenţiat că respectivul „credit de trezorerie”, în valoare de 12 milioane de lei, pe care intenţionează să-l angajeze Primăria municipiului Suceava, potrivit OG, nr. 13, este şi urmare faptului că graficul de eşalonare a datoriilor pe care Termica le are către ACET nu a fost respectat.
Finanţarea pentru ceea ce este cunoscută drept etapa a doua Programului ISPA, respectiv pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, este asigurată în cadrul Programului Operaţional Sectorial POS-Mediu, Axa prioritară 1, Sector apă şi apă uzată.  Studiul de fezabilitate a fost întocmit de EPTISA România, valoarea investiţiei pentru întreg judeţul Suceava fiind de circa 120 de milioane de euro. La nivel judeţean sunt prevăzute lucrări de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru 5 aglomerări urbane, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului.