12 mai 2013


În primul trimestru,
Cheltuielile judeţene sucevene, date peste cap din cauza aprobării cu întârziere a bugetului
·        Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost aprobat pe 27 martie, prioritate având prioritate plata salariilor şi cheltuielile de funcţionare.
·        Din cauza ritmului scăzut de execuţie la proiectul de management integrat al deşeurilor, la secţiunea de dezvoltare cheltuielile au fost de doar 7,47%.  
Veniturile pentru primul trimestru al anului 2013 au fost realizate în proporţie de 98,67% faţă de prevederea bugetară trimestrială, se arată în  raportul privind aprobarea conturilor de execuţie ale bugetelor judeţului Suceava. Încasările totale au fost de 69,43 milioane de lei, dintre care 12,11 milioane de lei venituri proprii,  30,87 de milioane de lei sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, 211,8 milioane de lei reprezentând donaţii şi alte transferuri,  iar 23,394 milioane de lei subvenţii pentru susţinerea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap. Tot în cadrul acestei din urmă sume intră subvenţiile de la bugetul de stat pentru susţinerea Camerei Agricole Judeţene, susţinerea programelor de interes naţional derulate de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, sumele primite de administraţiilor locale în cadrul programelor FEGA implementate de APIA, alte 2,92 milioane de lei fiind rambursări din fonduri externe nerambursabile. În ceea ce priveşte  cheltuielile, execuţia a fost de 70,07% din prevederea bugetară trimestrială de 81,12 milioane de lei. „Ritmul de cheltuieli a fost unul normal, însă guvernat de principiile prudenţei şi eficienţei cheltuirii banului public, întrucât bugetul de venituri şi cheltuieli a fost aprobat pe 27 martie, prioritate având prioritate plata salariilor şi, strict, cheltuielile de funcţionare”, se arată în raportul privind aprobarea conturilor de execuţie ale bugetelor judeţului Suceava. Faţă de prevederile bugetare pe primele 3 luni ale anului, plăţile au fost de 96,18% în cadrul secţiunii de funcţionare şi, respectiv de 7,47% în cel al secţiunii de dezvoltare. Dimensiunea mică a acestui din urmă procentaj, este motivată prin ritmului scăzut de execuţie a obiectivelor din cadrul proiectului de management integrat al deşeurilor din judeţul Suceava.