31 mai 2013

Apa rece  se scumpeşte
·        Noile tarife pentru serviciile de apă şi canalizare vor intra în vigoare de la 1 iulie, în prezent necunoscându-se procentajul de creştere a acestora.

·         Conducerea ACET justifică demersul său pin scumpirea energiei electrice, apei brute furnizate de SGA, dar şi prin necesitatea acoperirii serviciului datoriei către furnizori şi bugetul statului.
Apa rece de la  robinetele  sucevenilor se scumpeşte, a anunţat ieri, directorul general al societăţii de apă, canal şi tratare-epurare a apelor uzate şi apelor pluviale, Ştefan Groza. Şeful ACET Suceava a precizat că demersul este unul firesc, „tradiţional”, reglementările cu specific stipulând că actualizarea tarifelor în domeniu se face în fiecare an. Groza a subliniat că procentajul de majorare nu este încă ştiut, calculul acestuia fiind făcut de către Autoritatea Naţională de Reglementare  a Serviciilor Comunitare. Cel mai probabil, sucevenii vor afla cât vor scoate în plus din portmonee în jurul datei de  15 iunie, noul nivel alte tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă rece potabilă, colectare apelor menajere, apelor pluviale, canalizare şi de tratare-epurare urmând a fi aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară cu specific, respectiv a Asociaţiei Judeţene de Alimentare cu Apă şi Canalizare (AJAC) Suceava.
Potrivit directorului general Ştefan Groza, în prezent, beneficiarii  serviciilor  furnizate şi prestate de firma de utilităţi comunitare ACET achită 2,98 de lei pe fiecare metru cub de apă potabilă şi 1,64 de lei pe fiecare metru de apă uzată ajuns, epurat şi deversat din staţia de tratare-epurare din Lunca Sucevei, ambele tarife, care vor intra în vigoare de la 1 iulie, neincluzând TVA.

În sprijinul demersului  său, conducerea ACET invocă majorarea indicelui preţurilor de consum, scumpirea energiei electrice, apei brute furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor, a materialelor, dar şi necesitatea acoperirii cheltuielilor de personal şi serviciului datoriei către diverşi furnizori şi bugetul statului. Un alt element care cântăreşte în balanţa noilor tarifelor este Fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare, a cărui constituire, din redevenţa de 4%, achitată către concendent, este condiţie obligatorie pentru buna desfăşurare a investiţiilor în reabilitare şi modernizare a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare. De precizat este faptul că, în 2010, la 7 unităţi de servicii comunale de sub gestiunea operatorului regional ACET, a fost introdus tariful unic. Este vorba despre cele din Suceava, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Solca, până la acea dată în respectivele localităţi tarifele la apă şi canalizare fiind diferite. Necesitatea adoptării tarifului unic a fost justificată prin aceea că aşa obligă prevederile contractului de delegare a gestiunii către operatorul regional ACET, precum şi normele europene referitoare la atragerea de finanţare pentru modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în localităţile membre ale Asociaţiei Judeţene pentru Apă şi Canalizare(AJAC).