24 mai 2013


Mirosul pestilenţial din Suceava va dispărea doar după finalizarea lucrării abandonate de la staţia de epurare  
·        Dytras ar putea fi executată cu 1 milion de euro, ACET urmând a încredinţa execuţia componenţei de uscare a nămolului unei alte firme.  
·        „Am înţeles că, deja, s-au trimis adrese către banca din Spania, unde este depusă garanţia de bună execuţie”, declară fostul viceprimar Viorel Seredenciuc, responsabil cu lucrările ISPA. 
Mirosul neplăcut care provoacă disconfort locuitorilor municipiului Suceava  va  mai persista o bună bucată de vreme, acesta urmând a dispărea doar după ce vor fi remediate deficienţele lăsate în urmă de executantul proiectului de modernizare a staţiei de tratare-epurare a apelor menajere. Fostul viceprimar, Viorel Seredenciuc, responsabil  cu derularea lucrărilor ISPA, precizează că reabilitarea cu fonduri europene a obiectivului amintit a fost câştigată, la licitaţia organizată în Bucureşti, de firma spaniolă Dytras. „Până la jumătatea proiectului firma a mers foarte bine, după care a început să scârţâie. Ne-am dat seama că se întâmplă ceva neplăcut şi, împreună cu ACET şi cu organismul intermediar care gestiona ISPA la nivel de ţară, am pus presiune pe aceasta. La un moment dat se punea problema întreruperii contractului, însă ne asumam un foarte mare risc, întrucât aceasta însemna încă 1 an de aprobări şi licitaţii. Astfel, ieşeam din perioada de execuţie şi pierdeam banii nerambursabili”, a evidenţiat Seredenciuc. Consilierul local democrat-liberal susţine că, din păcate, compania spaniolă nu a mai putut termina lucrările, o mică parte din proiect, şi poate una dintre cele mai importante, cea referitoare la componenta de gestionare a nămolului rezultat după procesul  de epurare, rămânând „neatacată”. „Nămolul rezultat urma a fi uscat pe un pat de uscare, până la o umiditate de 30-35%, mai departe, acesta urmând a fi utilizat în agricultură ori a fi transportat la groapa ecologică de deşeuri de la Moara”, arată Seredenciuc. Conform acestuia, firma Dytras a intrat în procedură de insolvenţă,  situaţie în care societatea de utilităţi comunale ACET Suceava, administratorul staţiei de tratare-epurare ar putea cere executarea garanţiei de bună execuţie, „care este destul de mare, de circa 1 milion de euro”. „Am înţeles că, deja, s-au trimis adrese către banca din Spania, unde este depusă garanţia de bună execuţie, iar ACET va avea libertatea de a utiliza cei bani, probabil pentru încredinţa lucrările unei alte firme, care să finalizeze componenta de gestionare a nămolului”, a iterat fostul viceprimar PDL al Sucevei. Viorel  Seredenciuc spune că, până în prezent, nămolul a fost depozitat necorespunzător, în stare umedă, într-o zonă deschisă, motiv pentru care a degajat şi respectivul mirosul neplăcut. În cadrul Programului ISPA, Dytras Spania, s-a ocupat de modernizarea staţiei de tratare-epurare a municipiului Suceava contra a 13,66 milioane euro