28 mai 2013

Proiect comun Suceava-Bistriţa Năsăud, „regionalizare Moldova-Ardeal”
·        Valoarea proiectului de dezvoltare a resurselor umane este de circa 4 milioane de euro, judeţul Suceava putând beneficia de circa 50% din fondurile nerambursabile europene.
Consiliul Judeţean Suceava şi Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud vor depune un proiect comun în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POS DRU), Axa prioritară 5, „Promovarea de măsuri active de ocupare”. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, spune că vizată este formarea de resurse umane, o categorie ţintă fiind, în special, tinerii din mediul rural, aceştia urmând fi instruiţi în ceea ce însemnă iniţiativă locală, dezvoltarea de afaceri, activităţii independente şi meşteşugăreşti. O altă componentă, la care - potrivit lui Nechifor -, Suceava este lider naţional, priveşte serviciile hoteliere, format fiind personal care va activa în acest sector. „Iată că regionalizarea nu are doar caracter la nivel de Moldova, pentru că lucrăm la proiecte şi cu colegii noştri din Ardeal”, iterează şeful executivului judeţean. 

Valoarea maximă proiectului este de circa 4 milioane de euro, judeţul Suceava putând beneficia de circa 50% din fondurile nerambursabile europene. O parte a banilor va fi orientată înspre înfiinţarea, în spaţiul Palatului Administrativ, a unui centru de formare a resurselor umane. „Încercăm să găsim şi alte componente de finanţare, astfel încât Suceava să fie pregătită din punct de vedere al resurselor umane. Suntem  în momentul în care, împreună cu cei din Bistriţa, scriem cererea de finanţare, şi sper să o obţinem, pentru că este foarte importantă pentru Suceava”,  a explicat preşedintele Consiliului judeţean, Cătălin Nechifor. Formate ar putea fi peste 250 de persoane, domeniile de specializare fiind turismul şi dezvoltarea antreprenorială.