21 mai 2013


Cătălin Nechifor, şeful CJ Suceava:
Drumuri şi Poduri, falimentată intenţionat, pentru a servi unor interese private
·        „Cât s-a câştigat în 2007 şi 2008, s-a pierdut în 2009 şi 2010, în primii 2 ani sub mandat PDL”, arată şeful administraţiei judeţene.
·        Fosta conducere a CJ a refuzat să achite datorii de 8 milioane de lei către firma la care autorităţile judeţene sunt unic acţionar. 
·        Întrucât leasing, iar ratele de leasing nu s-au achitat la termen, la începutul lui 2012, firma Drumuri şi Poduri a rămas fără mai multe autobasculante, autoutilitare şi cântare. 
Intrarea în procedură de insolvenţă şi aducerea în stare de faliment a societăţii de Drumuri şi Poduri Suceava a fost un demers premeditat, a dat de înţeles preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor. Şeful administraţiei judeţene afirmă că, în urma discuţiilor cu specialişti în domeniu şi alţi factori avizaţi, acestea „au fost gândite ca un demers rău voitor din partea fostei conduceri PDL a Consiliului Judeţean”. „Acest lucru s-a întâmplat odată cu instalarea noului preşedinte Gheorghe Flutur, când, practic, s-a refuzat achitarea unei datorii de circa 8 milioane de lei a Consiliului Judeţean Suceava către Drumuri şi Poduri, datorie pe care Curtea de Conturi a recunoscut-o şi pe care, în prezent, executivul judeţean o plăteşte, conform unui grafic de eşalonare. Suntem la zi cu plăţile restante,  inclusiv cu penalizări pe care, din păcate, trebuie să le plătim către această companie. Şi, o spun, nu este foarte simplu să achităm această sumă de 8,27 de milioane de lei”, relevă şeful executivului judeţean.
Preşedintele Nechifor iterează că, în 2007, firma Drumuri şi Poduri a avut venituri totale de 49,4 milioane de lei şi un profit net de 4 milioane de lei. În 2008, veniturile totale au crescut la 52,6 milioane de lei, profitul net fiind de 5,1 milioane de lei. În anul 2009, primul sub mandat PDL la conducerea judeţului, veniturile totale au scăzut la 36 milioane de lei, societatea înregistrând pierderi de circa 4 milioane de lei. În 2010, veniturile totale s-au diminuat până la 15,4 milioane de lei, pierderile fiind tot de aproximativ 4 milioane de lei. „Practic, cât s-a câştigat în 2007 şi 2008, s-a pierdut în 2009 şi 2010, în primii 2 ani sub mandat PDL. Anul 2011 a fost catastrofal, cu venituri totale la nivelul unui butic din Bazar, de 1,3 miliarde de lei vechi şi pierderi de 4,45 miliarde de lei vechi”, arată şeful Consiliului Judeţean Suceava. Nechifor spune că, în 2012, odată cu îmbunătăţirea managementului şi desemnarea administratorului special, compania la care autorităţile judeţene sunt unic acţionar a avut venituri totale de aproximativ 14,3 milioane de lei, profitul net fiind de 600.000 de lei. „Deci se poate, chiar în condiţiile în care această firmă nu avut în operare întreţinerea drumurilor judeţene. S-a participat la licitaţie, s-au făcut contracte şi lucrări şi iată că s-a reuşit un profit semnificativ”, subliniază preşedintele CJ Suceava.
·        Camera de Conturi a constatat achiziţii de bitum şi combustibil lichid uşor la preţuri peste cel al pieţei, precum şi costuri de producţie majorate în mod nejustificat.
Nechifor a mai precizat că „sub mandat PDL, s-au achiziţionat mijloace fixe, printre care 5 autobasculante, două autoutilitare şi 7 cântare auto, valoarea totală a acestora  fiind de circa 3,6 milioane de lei. Întrucât aceste achiziţii au fost făcute prin contract de leasing, iar ratele nu s-au achitat la termen, la începutul lui 2012, firma Drumuri şi Poduri a rămas fără respectivele mijloace fixe. Cătălin Nechifor a invocat şi procesul verbal al Camerei de Conturi nr. 5506 din 15 iunie 2010, potrivit căruia bitumul achiziţionat de la societatea comercială Auto Oil 2000 Distribuţie, importator direct la începutul anului 2009, era livrat la o medie de 1.671 de lei pe tonă. Cu toate acestea, factorii responsabili de atunci, au decis să cumpere bitum de la Auto Oil 2000 Bosanci, la preţul de 1.902 lei pe tonă, plătindu-se, în plus, 231 de lei pe lună. În acelaşi raport al Camerei de Conturi, se arată că au fost majorate, în mod nejustificat, costurile de producţie cu aproximativ 200.000 de lei. De asemenea, în cazul achiziţiei de combustibil lichid uşor de la Dagida Exim SRL Rădăuţi, preţurile practicate de această societatea comercială au fost mult mai mari decât cele de pe piaţa liberă. „După câţiva ani buni, de când s-a dorit, în mod clar, falimentarea firmei, pentru a servi unor interese private, am ajuns în situaţia în care trebuie să găsim o soluţie, pentru o situaţie limită. Interesul principal este ca persoanele care lucrează la această firmă să rămână, în continuare angajate, pentru că de ele depind foarte multe familii”,  a conchis preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.