21 mai 2013


Eugen Girigan, administrator special:
Ca să existe, societatea de Drumuri şi Poduri trebuie să aibă de lucru
·        Deşi legea insolvenţei este îngăduitoare cu firmele aflate în reorganizare, la licitaţie societăţile respective sunt defavorizate.
Societatea de Drumuri şi Poduri Suceava, aflată în procedură de insolvenţă, îşi poate desfăşura oricând activitatea în condiţii normale, atât din punctul de vedere al eligibilităţii, cât şi al capacităţii profesionale şi tehnice, susţine administratorul special, Eugen Girigan, desemnat să se ocupe de reorganizarea societăţii, prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Suceava, începând cu 1 septembrie 2012. Girigan arată că  firma, la care Consiliul Judeţean Suceava este unic acţionar, deţine toate certificările necesare, inclusiv cele privind managementul calităţii, managementul mediului, securitatea muncii şi cea socială, produsele firmei având certificate europene eliberate de instituţia specializată. De asemenea, toate utilajele au fost inspectate Icecom, primind acceptul de a lucra pe teritoriul României.  Pe de altă parte, administratorul special reliefează că, pentru a funcţiona, societatea Drumuri şi Poduri trebuie să-şi găsească de lucru. Din păcate, deşi legea insolvenţei este îngăduitoare cu firmele aflate în reorganizare, la licitaţie societăţile respective sunt defavorizate. „Singura soluţie ca să existe, este ca societatea să aibă de lucru. În calitate de terţ susţinător sau subcontractor, societatea a participat la foarte multe licitaţii. Chiar dacă am ieşit pe locul întâi, cu preţul cel mai mic, nu am fost agreaţi pentru că, din punctul meu de vedere legislaţia privind achiziţiile publice este necorespunzătoare. În ciuda preţului cel mai mic, oricând se pot găsi principii din caietul de sarcini care, chipurile, nu au fost respectate”, explică Eugen Girigan, exemplificând cu o ofertă declarată neconformă, din cauză că, la organizarea de şantier, grupul sanitar a fost amenajat cu uşa pe sensul din care sufla vântul.
·        Din păcate, pentru acest an, societatea  are doar două contracte de lucrări. de câte 1 milion de lei fiecare.
Eugen Girigan spune că, pe perioada sezonului rece, societatea  a subcontractat lucrări specifice de la operatorul care a câştigat licitaţia la nivel judeţean, iar în ciuda iernii grele,  aceasta s-a descurcat foarte bine. „Am încercat să reabilităm societatea, împreună cu salariaţii de acolo, mai puţin de 200. În calitate de subcontractor, am găsit nişte lucrări, am desfăşurat o activitate destul de bună şi am ajuns să ne achităm la zi datoriile curente către bugetul de stat, respectiv cele de după 1 septembrie”, arată Girigan, menţionând că s-a înregistrat şi un profit de circa 600.000 de lei. Administratorul special Eugen Girigan relevă că, din păcate, pentru acest an, societatea  de Drumuri şi Poduri are doar două contracte de lucrări cu Direcţia de Drumuri şi Poduri a executivului judeţean, de câte 1 milion de lei fiecare.
Societatea  de Drumuri şi Poduri Suceava a intrat în procedură de insolvenţă 12 septembrie 2011, cu plan de reorganizare aprobat de către creditori. Potrivit tabloului creanţelor, societatea avea de plătit, pe o perioadă de 3 ani, eşalonat în rate semestriale, către creditori, circa 7,1 milioane de lei. În intervalul 19 aprilie 2011-1 septembrie 2012, societatea Drumuri şi Poduri a înregistrat în continuare pierderi. Din cauza cestora din urmă şi datoriilor către bugetul statului, firma suceveană nu a mai putut primi certificat fiscal şi participa la licitaţie decât în calitate de terţ susţinător şi subcontractor