Putregaiul
inelar al cartofului, bacterioză importată din Polonia, prezentă în două ferme
sucevene
·
„Suprafeţele
afectate nu sunt atât de mari, încât existe vreun impact negativ major”,
precizează directorul executiv al Direcţiei Agricole, Vasile Schipor, precizând
că serviciul fito-sanitar a intervenit la timp.
Sămânţa de cartofi pentru campania agricolă
din această primăvară este asigurată, anunţă directorul executiv al Direcţiei
Judeţene pentru Agricultură, Vasile Schipor, care precizează că, această
problemă a fost rezolvată, după ce, în toamnă, s-au exprimat temeri în legătură
cu un potenţial deficit, apărut pe fondul secetei din anul trecut. Oficialul
DJA spune că, de regulă, micii producători agricoli au grijă să îşi asigure
necesarul din propria recoltă, fermierii rămaşi descoperiţi aducând sămânţă din
judeţele mari cultivatoare. „Nu avem semnale din teritoriu că ar avea cineva de
suferit din cauza lipsei de cartofi de sămânţă. Colegii noştri s-au orientat,
au mers prin Harghita şi Covasna şi au adus cartofi de acolo. În plus, avem
sămânţa noastră, pentru că mai toate gospodăriile populaţiei produc, iar
fiecare şi-a oprit sămânţa din timp”, a relevat şeful Direcţiei Judeţene pentru
Agricultură.
Vasile Schipor a ţinut să arate că, astfel, a
fost rezolvată şi ameninţarea putregaiului inelar al
cartofului, o bacterioză deosebit de periculoasă, produsă de Clavibacter
michiganensis, maladia fiind monitorizată printr-o Directivă a Comunităţii
Europene. În judeţul Suceava boala ar fi ajuns în urma importurilor
făcute din Polonia, focare înregistrându-se în zona Milişăuţi. „Cu boala
respectivă am avut ceva necazuri în zona Milişăuţi, dar s-a intervenit, iar
serviciul fito-sanitar şi-a făcut datoria. Însă, suprafeţele afectate nu sunt
atât de mari, încât existe vreun impact negativ major”, a evidenţiat directorul
executiv Vasile Schipor, adăugând că de suferit au avut două ferme din zona
amintită. Putregaiul
inelar al cartofului provoacă pierderi semnificative la culturile semincere, transmiterea bolii făcându-se, atât prin
sămânţă, cât şi prin sol, afide, utilaje agricole, animale şi apă. Combaterea maladiei
este extrem de dificilă, toţi
cartofii proveniţi de pe suprafaţa afectată trebuind a fi distruşi prin
tratament termic şi, eventual, folosiţi, ulterior, în hrănirea animalelor.