27 mai 2013

Disponibilizaţii de la Termica nu  au siguranţa că îşi vor primi salariile compensatorii
·        Per total, este vorba despre 11 milioane de lei, sumă în care intră şi contribuţiile aferente drepturilor salariale compensatorii şi care trebuie achitate la bugetele asigurărilor sociale.
·        Anul acesta, Primăria a dat la Termica 29,5 de milioane de lei, bani cu care Termica  a plătit  furnizorii de cărbune şi serviciile de utilităţi.

Sindicaliştii de la societatea termoficare Termica Suceava nu ar fi ştiut care este valoarea salariilor compensatorii pe care fiecare dintre concediaţii colectiv ar fi trebui să le primească după expirarea, la sfârşitul acestei luni, a perioadei de preaviz. Cel puţin aşa a lăsat de înţeles consilierul local PDL, Lucian Harşovschi, care a iterat că, personal l-ar fi auzit pe directorul general al firmei de termoficare în sistem centralizat, Ovidiu Dumitrescu, afirmând că mărimea plăţilor compensatorii pe fiecare disponibilizat încă nu este cunoscută. Lucru contrazis de reprezentatul deliberativului local în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Termica, Cornel Grosaru(PSD), care, în schimb, reliefează că problema este alta, respectiv aceea că lucrătorii concediaţi colectiv nu au siguranţa că îşi vor încasa respectivele drepturi compensatorii. „Colegii  de la sindicat ştiu foarte bine despre ce sume compensatorii este vorba. Acestea sunt conform contractului colectiv de muncă, deci nu au cum să se înşele asupra mărimii lor. Însă, nu este vorba că sunt supăraţi din cauză că nu ştiu sumele, ci că nu au siguranţa că le şi primesc”, a subliniat consilierul local municipal social-democrat. Acesta a arătat că, per total, este vorba despre 11 milioane de lei, sumă în care intră şi contribuţiile aferente drepturilor salariale compensatorii şi care trebuie achitate la  bugetele asigurărilor sociale. Cornel Grosaru a ţinut să specifice că fiecare dintre cei disponibilizaţi vor beneficia de  compensaţii care sunt stabilite în funcţie de locul de muncă ocupat, vechimea în muncă  şi salariul pe care l-a avut. În perspectiva dării în funcţiune, din toamnă, a unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficienţă, de la Termica concediate colectiv vor fi 295 de persoane. Restul de 274 de lucrători vor rămâne să  asigure conservarea instalaţiilor Centralei Electrice de Termoficare(CET) închise, funcţionarea cazanelor de apă fierbinte(CT29 şi activitatea pe reţelele de transport şi distribuire, precum şi din punctele termice. Săptămâna trecută, primarul municipiului Suceava, declara că Primăria şi-a făcut datoria faţă de Termica, virând în conturile acesteia, anul acesta, 29,5 milioane de lei.  Se pare însă, că conducerea firmei de termoficare a folosit banii pentru a-şi achita datoriile către furnizorii de cărbune şi servicii de utilităţi.