23 mai 2013


Conturile Termica, blocate din cauza nerespectării graficului de achitare a cărbunelui   
·        Primarul Lungu spune că a fost plătit un alt furnizor de huilă, conducerea societăţii de termoficare  trebuind să-şi rezolve singură problemele cu Unicom Holding.
·        Primăria orientat înspre firma din Lunca Sucevei 29,5 milioane de lei, edilul şef susţinând că, practic, datoriile către Termica au fost lichidate.         
Primarul Ion Lungu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă,  Primăria municipiului Suceava „şi-a făcut, cu vârf şi îndesat” datoria faţă de societatea comercială Termica. Lungu face această afirmaţie pe fondul blocării conturilor firme de termoficare de către furnizorul de cărbune Unicom Holding.
Şeful executivului local spune că, luând în calcul şi actualul credit de 12 milioane de lei, contractat de Primărie de la Ministerul de Finanţe, înspre societatea din Lunca Sucevei a fost orientată suma de 29,5 milioane de lei, adică de circa 6,7 milioane de euro.  La această sumă s-ar adăuga încă 4 milioane de lei pe care municipalitatea îi plăteşte, eşalonat, către Termica, în contul datoriilor pe care operatorul de termoficare le are către ACET, pentru apa folosită la prepararea agentului termic, Lungu considerând că, „practic, astăzi, Primăria nu mai are nicio datorie faţă de Termica”.  „După 4 runde de discuţii pe care le-am avut la Bucureşti, am reuşit să obţinem acel credit pentru Termica, în valoare de 120 de miliarde de lei vechi. A fost nevoie de modificarea OG nr.3, printr-un nou articol, care să prevadă că pot beneficia de aceste sume şi operatorii din termoficare. N-a fost simplu, însă  convenţia de finanţare a fost semnată, iar banii au intrat în cont în cursul zilei de marţi. Urmează să aibă loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia bugetul va fi rectificat cu suma de 120 de miliarde de lei vechi, luată cu titlul de credit, astfel încât să o putem vira către societatea de termoficare”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.      
Ion Lungu a precizat că Unicom Holding a blocat conturile Termica pe motiv că acesta din urmă nu a respectat graficul de eşalonare a celor 15 milioane de lei, contravaloare a huilei furnizate, „fiind plătit un alt furnizor de cărbune”. „Le-am arătat celor de al Unicom Holding documentele doveditoarea. Le-am spus că Primăria trebuia să dea, la Termica, până la 31 mai 250 de miliarde de lei vechi şi am dat 295 de miliarde lei vechi, deci ne-am făcut datoria. Mai departe, acestea chestiuni trebuie  rezolvate cu conducerea societăţii de termoficare”, a încheiat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.