16 august 2012


Se scumpeşte apa de la robinetele sucevenilor
·        ACET a trimis  adrese asociaţiilor de proprietari, Primăria şi Consiliul local neştiind nimic despre intenţia de majorare  
Operatorul regional unic de servicii de alimentare cu apă, canalizare şi tratare-epurare, ACET Suceava majorează tariful la apa potabilă. Acest demers nu a fost făcut public, însă asociaţiile de proprietari au primite adrese prin care sunt înştiinţat despre scumpirea în cauză. Însuşi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu,  s-a arătat surprins de intenţia conducerii ACET, firmă la care este municipalitatea este acţionar majoritar. „Tarifele la aceste servicii nu au mai fost modificate de un an de zile, însă orice modificare trebuie aprobată în Consiliul Local, lucru care nu s-a făcut”, a declarat edilul şef sucevean. În schimb responsabilii de la ACET spun că acesta este o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunale(ANRSC), majorarea fiind discută în Consiliul de Administraţie al societăţii sucevene de utilităţi. Conform şefilor de asociaţii de proprietari, noul tarif ar fi de 3,7 de lei pe fiecare metru cub de apă rece.
În 2010 a fost introdus tarifului unic la 7 unităţi de servicii comunale de sub gestiunea operatorului regional ACET. Este vorba despre cele din Suceava, Fălticeni, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret şi Solca, până acum în cele 7 unităţi administrativ-teritoriale preţurile la apă şi canalizare fiind diferite. Necesitatea adoptării tarifului unic este justificată prin aceea că aşa obligă prevederile contractului de delegare a gestiunii acestora către operatorul regional ACET, precum şi normele europene privind atragerea de finanţare pentru modernizarea sistemelor de apă şi canal în localităţile membre ale Asociaţiei Judeţene pentru Apă şi Canalizare(AJAC).