30 august 2012

Băncile au reţineri la creditarea Termica
·        Primăria Suceava vrea să garanteze împrumutul de 15 milioane de lei pentru aprovizionare de cărbune, „însă, din păcate, băncile sunt destul de sceptice în a mai acorda finanţare societăţilor de termoficare”.
·        Termica are nevoie şi de un ajutor constând în stingerea debitelor către bugetul de stat, în caz contrar, cu conturile blocate, Termica nu va mai putea să-şi constituie stocurile necesare. 
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu, vor fi prezenţi, vineri, în Bucureşti, unde vor încerca să demareze formalităţile contractării uni credit de 15 milioane de lei pentru aprovizionare cu combustibil a societăţii sucevene de termoficare în sistem centralizat.  Şeful administraţie din reşedinţa de judeţ a declarat ieri, că, din păcate, nu este un demers prea facil, unităţile financiar-bancare avânt reticenţe faţă de creditarea firmelor de profil. „Voi merge la Bucureşti, împreună cu conducerea societăţii, în ideea de a găsi o bancă pentru un credit la Termica. Vrem să garantăm un credit cu o scrisoare de garanţie, în baza unei cesiune de creanţă, a datoriilor pe care le avem către Termica. Însă, din păcate, băncile sunt destul de sceptice în a mai acorda finanţare către societăţile de termoficare”, a declarat ieri, ocupantul fotoliului din Areni. 
Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local, garantarea împrumutului de 15 milioane de lei se va face prin cesiune de creanţă, scrisoare de garanţie, bancară, gaj patrimonial sau altă formă agreată de banca finanţatoare.  „În cadrul datoriei de 25 de milioane de lei vechi către Termica, am putea să girăm, să garantăm, un credit pentru Termica. Gradul de  îndatorare al Primăriei este de 17%, iar până la 30%  aceasta încă se poate îndatora”, releva în iulie şeful executivului local.
·        „În măsura în care nu primim un sprijin guvernamental în acest an, nu vom putea trece iarna”, pune în vedre primarul Ion Lungu.
Pe de altă parte, pentru a face aprovizionarea cu cărbune şi a depăşi sezonul friguros 2012-2013, producătorul, furnizorul şi distribuitorul din Lunca Sucevei are nevoie şi de ajutor financiar guvernamental. „Trebuie să spunem foarte clar: în măsura în care nu primim un sprijin guvernamental în acest an, nu vom putea trece iarna. Sunt convins că se va întâmpla acest lucru şi am avut discuţii în acest sens şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor. Avem nevoie de un ajutor la Termica, astfel încât să trecem această iarnă şi să ne putem cupla la noua centrală a Adrem Invest, care trebuie dată în funcţiune în mai 2013”, a subliniat primarul. 
Chiar dacă subvenţiile de 45% pentru constituirea stocurilor de combustibili fuseseră eliminate, anul trecut, în octombrie, Termica Suceava a beneficiat de un sprijin bănesc de 13 milioane de lei, constând în scutiri la plata obligaţiilor la bugetul de stat, inclusiv la cea a taxei pe valoarea adăugată(TVA). Potrivit edilului şef, în prezent operatorul din Lunca Sucevei are datorii de 6 milioane de lei la bugetul de stat, Lungu sperând că şi în acest an va fi dată o hotărârea de guvern similară celei din 2011.  La acea dată, 25 de societăţi de profil din ţară au  avut parte de stingerea debitelor, fonduri care au putu fi arondate înspre aprovizionarea cu combustibili.  În caz contrar, cu conturile blocate, Termica nu va mai putea să-şi constituie stocurile necesare. 
„Cred că acest lucru ar trebui să se întâmple şi în acest an, pentru că, în caz contrar Termica se blochează. Dacă sunt blocate conturile, nu mai putem demara activitatea de aprovizionare cu cărbune”,  a  conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.