22 august 2012


Pădurile sucevene de molid, atacate masiv de  gândacul  isp duplicatus 
·        Se pare că dăunătorul este originar din Ucraina, probleme deosebite întâlnindu-se la Marginea, Suceviţa, Gura Humorului şi Solca
·        Combaterea cu substanţe chimice este interzisă,  pentru lichidarea focarelor căutându-se alte metode
Arboretele din judeţul Suceava sunt infestate cu isp duplicatus, un dăunător importat, cunoscut sub denumirea de gândacul de scoarţă, şi care face ravagii în zonă.  Semnalul de alarmă a fost lansat de consilierul judeţean PSD, Mihai Grozavu, ieri, în şedinţa ordinară a deliberativului judeţean.  Alesul judeţean cere luarea de măsuri împreună cu Prefectura, întrucât, Direcţia Silvică Suceava, deşi este la curent cu fenomenul şi a întreprins unele cercetări, „pentru identificarea cauzei nu se face mai nimic”. „Molidul este o specie inclusiv ornamentală  pentru parcurile şi zonele din Bucovina şi este urât să vezi molizi uscaţi prin parcuri şi pe la casele oamenilor, prin Solca şi chiar în apropierea Sucevei. De asemenea, de suferit au arboretele intensive,adică cele pentru celuloză”, a subliniat Grozavu. Inginerul silvic Tudor Plăcintă, consilier PDL, a reliefat că dăunătorul şi-a făcut simţită prezenţa de mai multă vreme în judeţul Suceava, însă, în momentul de faţă, se manifestă cu  pregnanţă. Plăcintă susţine că Direcţia Silvică şi Inspectoratul de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava fac eforturi pentru împiedicarea răspândirii acestuia, însă acţiunea se derulează cu dificultate. „Nu este foarte uşor, fiindcă sunt de aplicat prevederi legale ale căror etape trebuie parcurse în mod obligatoriu. Din păcate, nu pot fi folosite substanţe chimice, fiindcă majoritatea pădurilor sucevene sunt clasificate, iar lucrul acesta este interzis. De aceea căutăm alte soluţii de lichidare a focarelor care au apărut”, a explicat Plăcintă. Acesta relevă că probleme deosebite întâlnesc la Marginea, Suceviţa, Gura Humorului şi Solca, dăunătorul manifestându-se, cu predilecţie, în partea de podiş a judeţului, în acest sens fiind constituite comandamente de criză.       
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor,  declarat că, pe această temă, a avut discuţii, la Suceava, cu Adam Crăciunescu, director general al Romsilva, şi că, după câte se pare, isp duplicatus  este originar din Ucraina.  „Se iau măsuri, la Direcţia Silvică, ITRSV şi la nivel central, în sensul de a controla fenomenul de răspândire. Înţeleg că este vorba despre zone care nu sunt în arealul natural al molidului, în anii comunismului plantându-se suprafeţe importante pentru a furniza materie primă Combinatului de Celuloză şi Hârtie, acestea fiind foarte atacate de respectivul dăunător”, a subliniat şeful administraţiei judeţene sucevene, Călin Nechifor.    Gândacii au 3-4 mm  lungime şi culoarea maro închis, pentru eliminare putându-se folosi capcane pe bază de feromoni.