06 august 2012



Gunoiul din reşedinţa de judeţ, depozitat pe rampa închisă de pe malul Sucevei din această săptămână
 Încă din cursul acestei săptămâni, deşeurile menajere a adunate de pe raza reşedinţei de judeţ ar putea fi transportate pe vechea platformă a municipiului Suceava, a lăsat de înţeles primarul Ion Lungu. Acesta a precizat că, în acest sens, sunt deja în curs de derulare procedurile de obţinere a avizelor necesare de la autorităţile judeţene de mediu. De asemenea, s-a luat legătura cu operatorul de pe rampa  de pe malul râului Suceava, trasă pe dreapta acum circa doi ani. „S-au făcut demersurile de rigoare la structurile de mediu, inclusiv cu operatorul de acolo, care a depus documentaţia pentru o stocare cu caracter temporar.  De aceea, ne exprimăm speranţa ca, încă din această săptămână, să transportăm deşeurile în acea zonă”, subliniază şeful executivului local, menţionând că, în conformitate cu prevederile condiţiilor din licitaţia pentru închiderea şi ecologizarea gropii de la „Călău”, pe aceasta mai pot fi depozitate cantităţi limitate de resturi menajere. 
Lungu spune că, în paralel, Consiliul Judeţean, titularul proiectului Sistemului integrat de management al deşeurilor din judeţul Suceava, ar trebui să urgenteze finalizarea execuţiei primei celule a depozitului ecologic de la Moara, care ar putea să primească primele transporturi de resturi şi în lipsa staţiei de epurare. Această posibilitate a fost exprimată şi de şeful Serviciului „Arii protejate şi deşeuri” al Agenţiei Judeţene de Mediu, Iluţă Cocriş, care opina că scurgerile de la Moara pot fi colectate într-un bazin betonat, iar mai apoi duse, cu auto-cisterne, la staţia de tratare-epurare a societăţii de utilităţi comunale ACET Suceava.   
„Există posibilitatea depozitării acolo, urmând ca ulterior, până la punerea în funcţiune a staţiei de epurare, levigatul să fie colectat şi  ridicat cu cisterne”, a explicat edilul şef Ion Lungu.  În prezent, deşeurile adunate din întregul oraş Suceava sunt transportate pe platforma firmei de reciclare Diasil Service, din cartierul Iţcani, însă spaţiul respectiv este pe cale de a deveni neîncăpător.