13 august 2012


Efectele încălzirii globale, resimţite tot mai puternic şi în judeţul Suceava 
·        Temperaturile din ultimii ani suferă abateri importante de la regimul normal, cantitatea de precipitaţii fiind mai scăzută comparativ cu valoarea medie multianuală
În ultimii ani, în judeţul Suceava se remarcă un salt al mediilor anuale ale temperaturilor  atmosferice, relevă raportul privind starea mediului din judeţul Suceava în anul 2011. Astfel, potrivit studiului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, dacă temperatura medie multianuală din perioada 1961-2010 este de 7,9 ºC, mediile anuale din ultimii 5 ani se situează semnificativ mai sus decât această valoare, fapt care este de natură să confirme tendinţa globală de încălzire a climei din ultimele decenii. „Se constată o tendinţa termică liniară în ultimii 51 de ani, respectiv de creştere moderată a temperaturilor medii anuale. În general, este de remarcat şi faptul că regimul temperaturilor din ultimii ani suferă transformări majore de la o zi la alta şi abateri importante de la regimul normal de temperaturi”, se  subliniază în raportul APM, întocmită pe baza datelor furnizate de Staţia meteorologică Suceava.
Pe de altă parte, anul trecut, cantitatea totală de precipitaţii  a fost mai scăzută în comparaţie cu valoarea medie multianuală din perioada 1961-2010, 2011 fiind un an mai secetos decât unul normal. Tendinţa pluviometrică liniară în cei 51 de ani analizaţi, este de creştere uşoară, ca şi în cazul temperaturilor medii anuale, dar se poate afirma că trendul încălzirii globale din judeţul Suceava este ceva mai lent, comparativ cu alte judeţe din ţară, în special cu cele din estul extrem şi sudul ţării. „Ceea ce se constată deosebit în anul 2011, faţă de norma multianuală, este dezechilibrul înregistrat în luna mai şi în perioada august-noiembrie 2011, când regimul de precipitaţii a fost mult mai redus faţă de mediile multianuale”, reliefează informarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, bazată pe aceleaşi măsurători ai Staţie meteorologice Suceava.