22 august 2012


Facturarea consumului de apă de către ACET, blocată  de  erori de sistem,
·        Facturile ajung la asociaţii la jumătatea lunii, listele cu plată sunt afişate cu întârziere,  iar consumatorii nu pot plăti în timp util
Asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava reclamă facturarea  cu întârziere, de către ACET,  a consumului de apă. Nicolae Mătăsaru, preşedintele grupării de Asociaţii 23+27 din cartierul Obcini, semnalează că factura pentru consumatorii casnici nu fusese emisă nici în preajma jumătăţii acestei luni, fapt care duce la afişarea listelor de plată în jurul datei de 20 şi, implicit, la neîncasarea contravalorii consumurilor. „Există un singur salariat la facturare, iar la telefoane cu greu se poate lua legătura. Cu mare greutate am vorbit cu pe mobil cu directorul adjunct Cristache, care a fost foarte amabil şi mi-a explicat despre ce este vorba. Însă, eu nu am nevoie de explicaţii, ci de factură, deoarece, dacă aceasta vine pe data de 16 a lunii, abia puc să listez, până pe 20, la 2200 de apartamente, şi, atunci, când mai apuc să încasez?”, s-a întrebat retoric  Mătăsaru.
Directorul adjunct al societăţii de utilităţi comunale, Bogdan Cristache, spune că vina nu este a ACET, ci a administratorului programului de facturare, Siveco Bucureşti, fiind cea de a doua lună consecutiv în care se petrece o asemenea întârziere.  „Problema se repetă. Şi luna trecută a fost aceeaşi problemă. Nu este din vina salariaţilor ACET. Este o eroare de sistem a Siveco Bucureşti, pe care au avut-o şi în luna iulie şi pe care au încercat să o remedieze”, a explicat Cristache. 
În condiţiile în care încasările de la populaţie se fac cu greutate,  primarul Ion Lungu a cerut conducerii ACET s-şi rezolve neînţelegerile cu administratorul programului de facturare şi să emită facturile în timp util. 
„Este un răspuns care nu mulţumeşte pe nimeni. Dacă există un contract cu Siveco, este problema ACET. Este foarte greu de strâns banii de la oameni, le mai dăm apă la moară, din cauză că problema este în terenul nostru. Dacă facturile nu sunt emise la timp, nu este în regulă. Trebuie făcut pe dracul în patru, pentru ca acestea să fie scoase la timp”, a precizat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.