14 august 2012


Primăria susţine, pe ultima sută, Festivalul de artă medievală
·        În buget nu fusese prevăzută nicio sumă cu această destinaţie, ieri, în şedinţă extraordinară, aleşii locali fiind de acord cu disponibilizarea a 100.000 de lei pentru manifestările care debutează joi
·         Oficialităţile responsabile contau pe banii care  trebuiau să vină din proiectul „Perlele medievale”, însă respectivele fonduri încă nu au fost accesate 
Consiliul Local s-a întrunit, ieri, în şedinţă extraordinară, pentru a da, de la buget, 100.000 de lei pentru susţinerea financiară a manifestărilor de anul acesta din cadrul Festivalului de artă medievală „Ştefan cel Mare”. Aleşii au aprobat un proiect de hotărâre prin care municipalitatea suceveană s-a asociat cu Complexul muzeal „Bucovina”, scopul fiind desfăşurarea în bune condiţii a acţiunilor culturale din intervalul 16-19 august. În acest sens, a fost operată o rectificare bugetară, cele 100.000 de lei fiind luate din încasările peste previziuni la capitolul „impozit pe venitul din transferul proprietăţii imobiliare din patrimoniul personal” şi trecute la cheltuieli, la capitolul „cultură, recreare şi religie”.      
Festivalul află la cea de a VI-a ediţie, care, potrivit directorului general al CMB, Constantin Emil Ursu, „se doreşte una de excepţie, având în vedere numărul de zile, de trupe invitate, cât şi formatul inedit al evenimentului”. La Festivalul de artă medievală „Ştefan cel Mare” de anul acesta sunt invitate 14 trupe medievale, două formaţii de teatru profesionist, Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu”, Castel Film Bucureşti, trupa „Odissey” şi, nu în cele din urmă, actorul Ion Caramitru.  Complexul muzeal Bucovina alocă pentru desfăşurarea acţiunilor suma de 200.000 de lei, fonduri provenind din sponsorizări.       
Spre deosebire anii anteriori, în 2012 Primăria Suceava nu a dat niciun ban pentru organizarea Festivalului de artă medievală „Ştefan cel Mare”, sperând ca finanţarea să fie asigurată din proiectul  „Perlele medievale Suceava, Hotin, Soroca”, susţinut de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”. Însă, aşa după cum a declarat primarul Ion Lungu, fondurile respective încă nu au fost accesate.  „Suntem parteneri şi într-un proiect european. Iniţial, am estimat că fondurile respective vor ajunge până la Festival, însă acestea încă nu au venit”, a explicat edilul şef Ion Lungu. Obiectivele proiectului amintit sunt promovarea turistică a cetăţilor medievale din Suceava, Soroca şi Hotin, valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prin restaurarea monumentelor şi cetăţilor medievale; creşterea calităţii serviciilor turistice în zona trasnfrontalieră; integrarea monumentelor istorice în circuitul turistic internaţional, precum şi implicarea actorilor locali în dezvoltarea pieţei turistice. Bugetul municipiului Suceava în cadrul proiectului este de 119.350 de euro, dintre care 101.110 euro sunt fonduri nerambursabile oferite de Uniunea Europeană.