31 august 2012


Aleşii PDL acuză intenţia de analizare tendenţioasă  a activităţii operatorului de termoficare Termica    

·        Iniţiatorii USL nu prinseseră în comisia de analiză niciun reprezentant al opoziţiei democrat-liberale, alesul PDL, Lucian Harşovschi considerând că se „încearcă a se arăta lucruri care, de fapt, nu sunt reale”.
·        Constituirea comisiei a fost aprobată la începutul anului, iar în perspectiva alegerilor din iunie, eventualele nereguli îl aveau ca ţintă pe primarul democrat liberal Ion Lungu.  
O comisie din 9 consilieri locali, şi care are ca preşedinte pe alesul PNL, Vasile Mocanu, va analiza situaţia patrimonială a societăţii de termoficare în sistem centralizat, Termica Suceava.   
La cererea consilierului PDL, Lucian Harşovschi, numărul de membri a fost majorat de la 7 la 9, întrucât în noua structură nu fusese prevăzut a fi cooptat niciun ales al opoziţiei democrat-liberale. Harşovschi a spus că ignorarea consilierilor PDL de  către iniţiatorii USL ar putea duce cu gândul că aceştia din urmă vor să procedeze la o analiză tendenţioasă. Constituirea comisiei a fost aprobată încă din luna ianuarie a acestui an, atunci când PDL avea majoritatea în deliberativ, iar în perspectiva alegerilor din iunie, eventualele nereguli îl aveau ca ţintă inclusiv pe primarul democrat liberal Ion Lungu.   „Salutăm acest proiect de hotârâre care va clarifica, o dată pentru totdeauna, dacă sunt sau nu probleme la Termica.  Însă, pentru ca toate părţile să fie implicate, avem şi două propuneri de consilieri PDL, în aşa fel încât să se conlucreze, iar rezultatul să arate exact ceea ce este la Termica, să avem o opinie pertinentă asupra ceea ce se întâmplă acolo. În caz contrar, vom considera că se încearcă a se arăta lucruri care, de fapt, nu sunt reale”, a precizat fostul viceprimar din legislatura 2008-2012, Lucian Harşovschi.   
Consilierul local Ovidiu Donţu, unul dintre iniţiatorii proiectului de hotărâre a pusă în vedere că noua comisie va  face posibilă cunoaşterea situaţiei reale de la Termica.  Printre altele, comisia va analiza legalitatea reducerii capitalului social al Termica cu 70 de milioane de lei; transferul în proprietatea Termica a circa 156 de hectare de teren, în vederea stingerii datoriei Primăriei; analiza implicaţiilor pe care asocierea la S.C. „Cetatea” le-a avut asupra Termica;  stadiul contractului de concesionare a serviciului de termoficare către Adrem Invest; licitaţiile pentru constituirea stocurilor de cărbune; utilizarea sumelor din Proiectul „Utilităţi şi mediu”, cât şi despre întârzierea la plată a salariilor muncitorilor şi situaţia economico-financiară a Termica. „Acestea provin din diverse surse, de la salariaţi ai societăţii, referiri în presă, lucruri care au trecut prin Consiliul Local.    Sunt nişte întrebări legitime, pe care trebuie să le clarificăm în legătură cu societatea Termica. Nu au fost făcute acuze în proiectul de hotărâre, ci, pur şi simplu referiri, la lucruri care urmează să fie analizate. Cred că trebuie să dăm drumul la această comisie, să fie o dezbatere cu toţi factorii responsabili, asupra acestor probleme, iar ulterior putem veni cu un raport care să-l dezbatem în Consiliul Local”, a evidenţiat preşedintele de şedinţă, Ovidiu Donţu(PSD).  Din comisie fac parte, Vasile Mocanu, Ovidiu Donţu, Corneliu Grosaru, Vasile Rusu, Gavril Vîrvara şi Marcel Robu, toţi de la USL, Adrian Arămescu(PPDD) şi Costel Tătăranu şi Cristian Creţu, ambii de la PDL