31 august 2012


E-on impune Primăriei să se pună zălog pentru gazele naturale  şi energia electrică furnizate către Termica
·        „S-a stabilit, din Germania, să se furnizeze gaze şi energie numai dacă autorităţile locale vin ca giranţi”, a declarat edilul şef  Ion Lungu, menţionând se mizează pe faptul că primăriile sunt un plătitor cert.
·        În caz de neplată, E-on îşi rezervă dreptul de a proceda la sistarea furnizării gazelor naturale şi energie electrice către Termica, fără un preaviz sau notificare prealabilă”.
Compania Germană E-on cheamă în garanţie autorităţile locale pentru gazele naturale şi energia electrică furnizate societăţilor de termoficare din România. Aşa a declarat ieri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în plenul şedinţei Consiliului Local, în care a  fost discutată asigurarea unei asemenea garanţii pentru Termica Suceava.  „Toate societăţile de termoficare sunt cu probleme deosebite şi, având în vedere că E-on este o societate privată, s-a stabilit,  din Germania, să se furnizeze gaze şi energie numai în condiţiile în care vin ca giranţi autorităţile locale, pentru că primăriile, sigur, nu au cum să nu plătească.  Avem de aprobat un contract, iar după cum ni s-a spus de la Târgu Mureş, acesta este valabil pentru toate municipalităţile din ţară care au în subordine societăţi de termoficare în subordine”, a evidenţiat şeful administraţiei locale sucevene.
În aceste circumstanţe, aleşii locali suceveni au dat curs solicitării şi au aprobat convenţia de plată şi fidejusiune pentru suma de 4,65 de milioane de lei, pe care Termica o datora, la data de 14 august şi care reprezintă contravaloarea neachitată a consumului de gaze naturale şi energie electrică. La aceasta se adaugă şi garanţia pentru facturile emise de E-on Energie România începând cu luna septembrie şi până pe 31 decembrie 2012. Convenţia va fi încheiată între Termica Suceava, Primăria municipiului Suceava  şi E-on Energie România Tîrgu Mureş, documentul prevăzând că, nerespectarea condiţiilor şi termenelor de plată dă dreptul E-on „de a proceda la sistarea furnizării gazelor naturale şi energie electrice către Termica, fără un preaviz sau notificare prealabilă”. „Nu este simplu, iar dacă Termica nu plăteşte, suntem noi buni de plată”, a reliefat primarul Sucevei Ion Lungu. Pentru achitarea debitelor către E-on Energie România, conducerea Primăriei a cerut ca asociaţiile să strângă şi să plătească la Termica un total de câte 2 milioane de lei pe lună, timp de 3 luni consecutiv, respectiv în iulie, august şi septembrie. În acelaşi interval, Primăria va contribui cu câte 500.000 de lei lunar. În iulie, atât asociaţiile cât şi municipalitatea şi-au onorat angajamentele asumate.