24 august 2012


Fonduri de la bugetul de stat, necheltuite în învăţământul sucevean
·        În timp ce toţi banii de la Primărie au fost consumaţi, acestea ar putea rămâne neatacate şi returnate la centru
În situaţia în care Ministerul Educaţiei, nu va vira banii necesari, Primăria Suceava ar putea susţine financiar dotarea cu mobilier a claselor pregătitoare. Şeful municipalităţii, Ion Lungu, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că ministrul educaţie, Ecaterina Andronescu, ar fi declarat că fondurile de rigoare ar urma să fie eliberate în prima decadă a lui septembrie, primarul neexcluzând, până atunci, o rectificarea a bugetului local. „Facem o centralizare să vedem care este necesarul la aceste şcoli. În măsura în care nu se creionează că banii vor veni de la Ministerul Educaţiei, vom face tot ce putem să rectificăm o sumă în şedinţa Consiliului Local de pe 30 august”, a evidenţiat edilul şef sucevean.  Lungu spune că, pe total centre bugetare din reşedinţa  de judeţ, în urma analizei execuţie bugetului, la sfârşitul lunii iulie, disponibilă ar fi suma de 500.000 de lei, care ar putea fi folosită în scopul finanţării procurării obiectelor de mobilier pentru clasele pregătitoare. 
În altă ordine de idei, şeful executivului local, arată că, în timp ce alocaţiile bugetare locale au fost epuizate, resursele de la centru, la care au avut acces unităţile de învăţământ, au rămas aproape neatinse. „Au fost foarte miloşi cu banii de la bugetul de stat, nu i-au cheltuit, conform unei strategii potrivit căreia aceştia ar urma să fie cheltuiţi în cea de a doua parte anului. Le-am sugerat să folosească fondurile de la bugetul de stat, întrucât acestea ar putea rămâne necheltuite şi să fie date înapoi. Până acum ei au consumat banii de la Primărie”, a explicat primarul municipiului Suceava. Ion Lungu susţine că, până acum, centrele bugetare au consumat 500.000 de lei din sumele alocate de Primărie, în timp ce fonduri în valoare de 900.000 de lei, disponibile pe relaţia bugetul de stat, au rămas neatacate.