Toleranţă zero pentru producătorii
care pun în pericol viaţa consumatorului
·
„Mai nou, nu mai există vită şi porc şi se foloseşte MDM
de pasăre, adică fascii, tendoane, care se toacă şi se scoate la vânzare”, subliniază şeful DSVSA,
dr. Petrea Dulgheru
Sucevenii care se
aprovizionează pentru masa de Paşti sunt avertizaţi să meargă la cumpărături
doar în unităţile autorizate sanitar-veterinar. Directorul executiv al
Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr.
Petrea Dulgheru, atrage atenţia că produsele din carne, cât şi carnea proaspătă,
nu trebuie achiziţionate din portbagaje, întrucât există pericolul contactării de boli grave, precum
trichineloza. Şeful DSVSA spune că, în condiţiile în care se face lipsită
carnea autohtonă, la unii operatori economici au fost depistate şi practici mai
puţin ortodoxe. „În condiţiile în care nu există carne pe piaţa românească, unii
caută fel de fel de variante,
decongelând carnea proaspătă şi vânzând-o ca şi carne proaspătă. Mai avem şi
câteva substituiri de specie, dar trebuie să studiem exact, gradual aceste
cazuri, să fim acoperiţi legal. dr. Dulgheru, precizând că Laboratorul
DSVSA are în analiză probe din astfel de produse cu suspiciuni. Petrea Dulgheru
mai arată că există şi situaţii în care carnea este adusă din import, cu termen
de valabilitate pe cale de a expira, după care este decongelată şi i se aplică
un nou termen de garanţie, astfel încât, în final „cumpărătorul nu mai ştie ce
produs consumă”. „Rog pe cei care pun
în consum alimente să fie foarte atenţi, fiindcă noi nu putem tolera nimic.
Manifestăm toleranţă zero pentru cei care pun în consum produse care nu asigură
şi garantează pe consumator că acestuia
nu-i este pusă viaţa în pericol”, a conchis dr. Petrea Dulgheru, directorul
executiv la Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava.