10 aprilie 2012


În apropierea Paştelui
Toleranţă zero pentru producătorii care pun în pericol viaţa consumatorului
·        Mai nou, nu mai există vită şi porc şi se foloseşte MDM de pasăre, adică fascii, tendoane, care se toacă şi se scoate la vânzare”, subliniază şeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru
Sucevenii care se aprovizionează pentru masa de Paşti sunt avertizaţi să meargă la cumpărături doar în unităţile autorizate sanitar-veterinar. Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru, atrage atenţia că produsele din carne, cât şi carnea proaspătă, nu trebuie achiziţionate din portbagaje, întrucât există  pericolul contactării de boli grave, precum trichineloza. Şeful DSVSA spune că, în condiţiile în care se face lipsită carnea autohtonă, la unii operatori economici au fost depistate şi practici mai puţin ortodoxe. „În condiţiile în care nu există carne pe piaţa românească, unii caută  fel de fel de variante, decongelând carnea proaspătă şi vânzând-o ca şi carne proaspătă. Mai avem şi câteva substituiri de specie, dar trebuie să studiem exact, gradual aceste cazuri, să fim acoperiţi legal. dr. Dulgheru, precizând că Laboratorul DSVSA are în analiză probe din astfel de produse cu suspiciuni. Petrea Dulgheru mai arată că există şi situaţii în care carnea este adusă din import, cu termen de valabilitate pe cale de a expira, după care este decongelată şi i se aplică un nou termen de garanţie, astfel încât, în final „cumpărătorul nu mai ştie ce produs consumă”.  „Rog pe cei care pun în consum alimente să fie foarte atenţi, fiindcă noi nu putem tolera nimic. Manifestăm toleranţă zero pentru cei care pun în consum produse care nu asigură şi garantează  pe consumator că acestuia nu-i este pusă viaţa în pericol”, a conchis dr. Petrea Dulgheru, directorul executiv la Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.