Până pe 13 aprilie,
Locuri special amenajate pentru jupuirea şi
eviscerarea parţială a mieilor şi iezilor
·
„Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale
pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din
motive de sănătate a animalelor”, avertizează Dulgheru
·
Primăriile
au obligaţia să anunţe DSVSA despre amenajarea temporară a unor locuri special
amenajate pentru sacrificarea mieilor
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava acordă derogări pentru sacrificarea mieilor prin
organizarea şi amenajarea locurilor speciale. Directorul executiv al
instituţiei, dr. Petrea Dulgheru, informează că aprobările se vor da numai în
baza unei analize privind oportunitatea acordării acestora. În calcul se vor lua distanţele mari faţă de
abatoarele autorizate sanitar-veterinar, dar şi numărul de miei estimat la sacrificare,
acesta din urmă trebuind să fie peste capacitatea proiectată a unităţilor autorizate
din vecinătate. Pe de altă parte, în calcul este luată asigurarea la nivel
local a numărului suficient de personal sanitar-veterinar permanent, care să
realizeze controlul ante şi post mortem al animalelor şi să dispună măsuri în
cazurile de încălcare a prevederilor legislaţiei în vigoare. „Este interzisă
organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în
zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”, avertizează
Dulgheru. La fel, primăriile au obligaţia să anunţe DSVSA despre amenajarea
temporară, de către administraţiile pieţelor, a unor locuri special amenajate
pentru jupuirea şi eviscerarea parţială a mieilor şi iezilor, în vederea
asigurării personalului de supraveghere sanitar-veterinară. „Dacă în târgurile de animale, în pieţele
agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt
respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA va aplica
măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi va
aplica sancţiuni” a pus în vedere dr. Petrea Dulgheru, director executiv al
DSVSA. Pentru
carnea de miel produsă în locurilor amenajate temporar de către administraţiile
pieţelor, DSVSA va asigura mărci de
sănătate de formă rotundă, funcţionarea acestora fiind permisă numai în
perioada 1-13 aprilie.