03 aprilie 2012


Până pe 13 aprilie,
Locuri special amenajate pentru jupuirea şi eviscerarea parţială a mieilor şi iezilor
·        „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”, avertizează Dulgheru
·        Primăriile au obligaţia să anunţe DSVSA despre amenajarea temporară a unor locuri special amenajate pentru sacrificarea mieilor
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava acordă derogări pentru sacrificarea mieilor prin organizarea şi amenajarea locurilor speciale. Directorul executiv al instituţiei, dr. Petrea Dulgheru, informează că aprobările se vor da numai în baza unei analize privind oportunitatea acordării acestora.  În calcul se vor lua distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar-veterinar, dar şi numărul de miei estimat la sacrificare, acesta din urmă trebuind să fie peste capacitatea proiectată a unităţilor autorizate din vecinătate. Pe de altă parte, în calcul este luată asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar-veterinar permanent, care să realizeze controlul ante şi post mortem al animalelor şi să dispună măsuri în cazurile de încălcare a prevederilor legislaţiei în vigoare. „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”, avertizează Dulgheru.  La fel, primăriile au obligaţia să anunţe DSVSA despre amenajarea temporară, de către administraţiile pieţelor, a unor locuri special amenajate pentru jupuirea şi eviscerarea parţială a mieilor şi iezilor, în vederea asigurării personalului de supraveghere sanitar-veterinară. Dacă în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA va aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi va aplica sancţiuni” a pus în vedere dr. Petrea Dulgheru, director executiv al DSVSA.  Pentru carnea de miel produsă în locurilor amenajate temporar de către administraţiile pieţelor, DSVSA  va asigura mărci de sănătate de formă rotundă, funcţionarea acestora fiind permisă numai în perioada 1-13 aprilie.