O firmă băcăuană a aprovizionat Spitalul
Judeţean cu carne stricată
·
Lucrătorii DSVSA Suceava au amendat cu 30.000 de lei
firma Miralex din Bacău, aceasta
descărcând la unitatea sanitară din reşedinţa de judeţ aproape 300 de kg de
pulpe de pui dezosate de culoare gri-verzui şi cu miros cadaveric
Inspectorii sanitar-veterinari suceveni au descins, ieri, la Spitalul
Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Acţiunea s-a derulat la
sesizarea şefului depozitului alimentar al unităţii spitaliceşti, care a
reclamat că produsele din carne aduse de societatea care, de regulă, face
aprovizionarea, au un miros mai mult decât neplăcut. Directorul executiv al
Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr.
Petrea Dulgheru, a declarat că, în urma verificărilor la faţa locului, s-a
constatat că produsele din carne respective au fost transportate în acelaşi
spaţiu cu carcasă din porc aşezată pe o folie, direct pe duşumea, lucru
nepermis de lege. Mai grav este că o cantitate de 290,5 de kg de pulpe de pui
dezosate, destinată preparării hranei
pacienţilor Spitalului Judeţean era, de fapt, carne decongelată, şi nu carne
proaspătă refrigerată. „La verificările pe care le-am făcut, carnea avea o
culoare gri-verzui şi miros neplăcut, de alterare. Am dispus sechestrarea
produsului în vederea confiscării, recoltarea de probe şi aplicarea unei
sancţiuni contravenţionale”, a subliniat dr. Dulgheru, menţionând că amenda
dată firmei Miralex Bacău este de 30.000 de lei. Directorul executiv al DSVSA a reliefat că responsabilii
firmei băcăuane au recunoscut că au procedat la decongelarea cărnii,
specificând că maşina cu pricina urma a face aprovizionare şi la Spitalul
Judeţean Botoşani şi o casă de copii din Iaşi. Şeful Inspecţiei
sanitar-veterinare, Vasile Semeniuc a precizat că agenţii economici intermediari
pot primi carne congelată, însă aceştia au obligaţia de a o dirija exclusiv
înspre procesare, interzisă fiind, cu desăvârşire, repunerea ei în vânzare, sub
o altă formă. „Am constata că o carne relativ proaspătă, dar care prezenta
culoare gri-verzui, a fost combinată cu carnea proaspătă, în ideea de reuşi să
o pună pe piaţă şi pe cea dintâi. Temperatura de refrigerare din mijlocul de
transport nefiind corespunzătoare, carnea îngheţată s-a decongelat şi a început
să apară mirosul respectiv. Riscul era
forte mare, pentru că respectiva carne putea ajunge pe masa bolnavilor”, a
explicat Semeniuc, menţionând că exista, cel puţin, pericolul apariţiei
toxiinfecţiilor alimentare.