09 aprilie 2012


O firmă băcăuană a aprovizionat Spitalul Judeţean cu carne stricată 
·        Lucrătorii DSVSA Suceava au amendat cu 30.000 de lei firma Miralex din Bacău,  aceasta descărcând la unitatea sanitară din reşedinţa de judeţ aproape 300 de kg de pulpe de pui dezosate de culoare gri-verzui şi cu miros cadaveric 
Inspectorii sanitar-veterinari suceveni au descins, ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Acţiunea s-a derulat la sesizarea şefului depozitului alimentar al unităţii spitaliceşti, care a reclamat că produsele din carne aduse de societatea care, de regulă, face aprovizionarea, au un miros mai mult decât neplăcut. Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru, a declarat că, în urma verificărilor la faţa locului, s-a constatat că produsele din carne respective au fost transportate în acelaşi spaţiu cu carcasă din porc aşezată pe o folie, direct pe duşumea, lucru nepermis de lege. Mai grav este că o cantitate de 290,5 de kg de pulpe de pui dezosate,  destinată preparării hranei pacienţilor Spitalului Judeţean era, de fapt, carne decongelată, şi nu carne proaspătă refrigerată. „La verificările pe care le-am făcut, carnea avea o culoare gri-verzui şi miros neplăcut, de alterare. Am dispus sechestrarea produsului în vederea confiscării, recoltarea de probe şi aplicarea unei sancţiuni contravenţionale”, a subliniat dr. Dulgheru, menţionând că amenda dată firmei Miralex Bacău este de 30.000 de lei.  Directorul executiv al DSVSA a reliefat că responsabilii firmei băcăuane au recunoscut că au procedat la decongelarea cărnii, specificând că maşina cu pricina urma a face aprovizionare şi la Spitalul Judeţean Botoşani şi o casă de copii din Iaşi. Şeful Inspecţiei sanitar-veterinare, Vasile Semeniuc a precizat că agenţii economici intermediari pot primi carne congelată, însă aceştia au obligaţia de a o dirija exclusiv înspre procesare, interzisă fiind, cu desăvârşire, repunerea ei în vânzare, sub o altă formă. „Am constata că o carne relativ proaspătă, dar care prezenta culoare gri-verzui, a fost combinată cu carnea proaspătă, în ideea de reuşi să o pună pe piaţă şi pe cea dintâi. Temperatura de refrigerare din mijlocul de transport nefiind corespunzătoare, carnea îngheţată s-a decongelat şi a început să apară mirosul respectiv. Riscul  era forte mare, pentru că respectiva carne putea ajunge pe masa bolnavilor”, a explicat Semeniuc, menţionând că exista, cel puţin, pericolul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.