04 aprilie 2012


Consolidarea malurilor râului Suceava, amânată pentru perioada 2014-2020
·        „Întoarcerea oraşului către apă” se numeşte proiectul sucevean de amenajare a unei zone de agrement pe malul apei care traversează reşedinţa de judeţ
Municipiul Suceava va fi inclus în master planul Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru amenajarea bazinelor hidrografice din ţară. Primarul Ion Lungu a avut o întâlnire pe această temă cu ministrul Laszlo Borbely, reşedinţa de judeţ pregătind un proiect de consolidarea a digurilor râului Suceava şi de amenajare, pe malurile apei, a unei zone de agrement.   Proiectul sucevean se intitulează „Întoarcerea oraşului către apă”, primarul Ion Lungu considerând că, „în mod normal şi firesc”, un oraş se dezvoltă în preajma unui curs de apă.     
„La Suceava este o situaţie specială, având în vedere că, în trecut am avut două oraşe, iar râul Suceava  a fost graniţa cu Burdujeni. Sperăm ca, în viitor, să punem în valoare râul Suceava, lucrul cel mai important fiind  să putem face aceste amenajări hidrografice, în ideea de a consolida malurile. Aceasta mai ales că, pe cei 10 km de curs de apă există podurile de la Iţcani şi Burdujeni, în zona cărora digurile vor fi consolidate cu  pavaje de beton”,  subliniază Lungu.
Edilul şef sucevean precizează că titularul proiectului care ar putea fi finanţat din Programul Operaţional Sectorial(POS)-Mediu din perioada 2014-2020 este Autoritatea Naţională pentru Inundaţii şi Managementul Apelor, Primăria Municipiului Suceava având calitatea de beneficiar. „Întoarcerea oraşului către apă este un principiu urbanistic corect, promovat de arhitecţi şi urbanişti, în ideea de a pune în valoare şi a construi,  atât cât se poate, în zona din vecinătatea râului Suceava”, a explicat şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu.