12 aprilie 2012


Tentaţi de cuantumul mai consistent,
Peste 1000 de suceveni au optat să primească în străinătate alocaţiile de stat pentru copii
  • ·  Nu este obligatoriu ca minorii să locuiască peste graniţă, alături de părinte, Grecia şi Cipru având alocaţii mai mici decât cea din România
  • ·  În Austria, alocaţia pentru copii se acordă până la vârsta de 18 ani, de 26 de ani în cazul tinerilor care urmează studii superioare sau de 21 de ani, pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă

Cei mai mulţi dintre sucevenii care lucrează în ţările Uniunii Europene au preferat să primească alocaţia pentru copii de la statul în care îşi desfăşoară activitatea. Este vorba despre lucrătorii cu acte legale de angajare şi stagiu corespunzător de cotizare, cei plecaţi în străinătate fiind tentaţi, de regulă, de cuantumul mai consistent al sprijinului familial pe care majoritatea membrelor UE îl au consacrat.  Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială(AJPIS) Suceava declară că, în 2011, s-au înregistrat peste 1000 de asemenea situaţii, părinţii fiind cei în măsură să ceară suspendarea alocaţiei din ţară şi să primească dreptul în cauză în statul în care munceşte legal.  „Părintele este cel care are dreptul şi libertatea de a-şi alege ţara în care va primi alocaţia pentru copii. La cererea acestuia, instituţia noastră face demersurile de suspendare a alocaţiei de stat, aplicându-se prevederile Regulamentului E 1408 privind lucrătorii migranţi”, arată şefa AJPIS, subliniind că nu este obligatoriu ca minorii să locuiască peste graniţă, cu părinţii plecaţi la lucru.   
Mirela Florea ţine să precizeze că, în funcţie de statul membru al Uniunii Europene, nu se poate vorbi exclusiv de alocaţia de stat pentru copii, aşa cum este în România, ci despre „mai multe prestaţii unite”, acordat sub forma unui beneficiu de asistenţă socială familială.  Astfel, dacă Grecia şi Cipru au cea mai mică alocaţie de stat pentru copii, în Spania, în funcţie de veniturile cumulate, sprijin financiar primesc doar  familiile cu mai mult de 4 minori. „La noi, dacă nu ai serviciu, primeşti venit minim garantat, alocaţie pentru susţinerea familiei, alocaţie  de stat pentru copii, ajutor pentru încălzire etc, spre deosebire de ţările europene, în care prestaţiile se dau numai dacă cel puţin unul dintre membrii familiei lucrează. Este adevărat că, după caz, familia poate beneficia şi de o sumă de 30-50 euro pe lună pentru soţul care nu lucrează”, a declarat Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Suceava.                
Sub incidenţa Regulamentului UE nr. 1408/71 intră alocaţia de stat pentru copii în valoare de 42 lei, respectiv de 200 lei, dată minorilor până la vârsta de 2 ani(3 ani, în cazul copiilor cu handicap); indemnizaţia pentru creşterea copilului(600 de lei) sau stimulentul lunar aferent(100 de lei); indemnizaţiile speciale pentru creşterea copilului cu handicap, precum şi cele la care au dreptul persoanele care îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei conform OUG nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.  
Potrivit art. 73 din  Regulamentul 1408/71, indiferent de statul membru de reşedinţă al lucrătorului migrant şi al membrilor familiei sale, muncitorul în cauză are dreptul la prestaţiile din ţara în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel, dacă minorul are domiciliul sau reşedinţa în România, iar părinţii desfăşoară activitate în Olanda, acest din urmă stat va plăti prestaţiile familiale aferente copilului rămas pe teritoriul ţării de origine, drepturi în cuantum de 63 euro lunar. Totuşi, dacă mărimea prestaţiilor la care ar avea dreptul copilul în România este mai mare decât cel acordat în statul de activitate al părinţilor, atunci statul român poate veni cu un complement calculat ca diferenţă între valoarea celor două prestaţii. În situaţia în care copilul îşi schimbă reşedinţa în statul de activitate al părinţilor, România nu va mai fi obligată să achite complementul diferenţial cu pricina. La stabilirea dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, pe teritoriul României, cele 12 luni de venituri profesionale realizate înaintea datei naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele au desfăşurat activităţi în alte state membre ale UE sau în state care aparţin Spaţiului economic european.

În Austria, alocaţia pentru copii se acordă până la vârsta de 18 ani, de 26 de ani în cazul tinerilor care urmează studii superioare sau de 21 de ani pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Nu se acordă alocaţia de stat în cazul copiilor peste vârsta de 18 ani care au venituri care depăşesc 8.725 euro pe an. Cuantumul prestaţiilor lunare pentru copilul de 0-3 ani  este de 105,4 euro; pentru cel de 3-10 ani-de 112,7 euro; pentru minorul de 10-19 ani se dau 130,9 euro, iar pentru tinerii de 19-26 ani alocaţia ajunge la 152,7 de  euro pe lună. Pentru familiile numeroase se acordă şi un supliment de 36,40 de euro pe lună. În această ţară, indemnizaţia pentru creşterea copilului  este achitată indiferent dacă se desfăşoară o activitate sau nu. Austria plăteşte 14,53 euro pe zi, până la vârsta de 30 de luni a copilului. În cazul gemenilor se acordă încă 50% din valoarea indemnizaţie pentru un copil.