24 aprilie 2012


Suceava, final pentru dosarele privind despăgubirile acordate ca urmare a stării de război
·        Din 158 de dosare admise, pentru 120 s-au emis hotărâri cu valoare despăgubiri
·        Dintre acestea, 28 sunt transmise experţilor, în vederea evaluării
Prefectura Suceava a finalizat acţiunea de adunarea a cererilor depuse de persoanele îndreptăţite să beneficieze de prevederile legale referitoare la  acordarea de despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile proprietate sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi aplicării Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.     
Într-o informare a Comisiei judeţene de specializate de pe lângă Prefectura Suceava se arată că, în baza Legii nr. 290/2003, în judeţul Suceava au fost adunate 2044 de cereri, dintre care 507 au fost transmise la Instituţia Prefectului Bucureşti, respectiv la Comisia municipală bucureşteană pentru aplicarea prevederilor legale în cauză. Aceasta potrivit art.5, alin. 2, din Legea nr.290/2003 care stipulează că, atunci când moştenitorii domiciliază în judeţe diferite, cei în cauză vor trimite dosarele la structura din Capitală. După ce 16 documentaţii au fost retrase de către petenţi, la Prefectura Suceava au rămas 1.521 de dosare. Dintre acestea din urmă 1.408 au fost soluţionate, 158 fiind admise, iar 1.250 respinse. La comisia tehnică judeţeană, în curs de soluţionare mai sunt încă 113 de dosare. Informarea Prefecturii Suceava arată că, din totalul de 158 dosare admise pentru 120 s-au emis hotărâri cu valoare despăgubiri, 28 dintre ele fiind transmise experţilor, în vederea evaluării. În că 10 dintre ele au fost luat calea Comisiei municipale Bucureşti pentru aplicarea Legii nr.290/2003, deoarece, aşa cum am amintit, moştenitorii beneficiarilor legislaţie cu specific locuiesc în judeţe diferite.
Pe de altă parte, din totalul de 1250 dosare respinse la nivel local, 84 au ordin sau decizie de admitere la Autoritatea Naţională pentru  Restituirea Proprietăţilor,  66 fiind transmise experţilor pentru evaluare, în timp ce au 18 ajuns tot la Instituţia Prefectului municipiului Bucureşti, cu motivaţia precizată mai sus. ANRP a emis ordin sau decizie de respingere în 233 de cazuri. În ceea ce le priveşte pe acestea din urmă, instanţele au  dat 58 de hotărâri judecătoreşti de admitere a contestaţiilor, anulându-se ordinele sau deciziile atacate, şi acestea orientate fiind către experţi, în scopul evaluării. ANRP are în curs de soluţionare 171 dosare la care s-au făcut contestaţii, la restul de 762 de documentaţii, solicitanţii neformulând obiecţii. Pe rolul instanţelor judecătoreşti se află mai multe dosare, după cum urmează: la Tribunalul Suceava-37; la Curtea de Apel Suceava-11 dosare; la Tribunalul Arad-două dosare, în timp ce un dosar se află la Curtea de Apel Arad.