16 mai 2011

Agricultorii suceveni încă nu sunt ameninţaţi de secetă
• Aşteptăm să plouă, aşa cum se tot anunţă, chiar dacă în această zonă, pânza freatică este mai sus”, spune directorul executiv al DADR, Florinel Avasiloaiei
Culturile înfiinţate în această primăvară în judeţul Suceava au răsărit deja şi se bucură de condiţii prielnice, declară directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi pentru Dezvoltare Rurală(DADR), Florinel Avasiloaiei, subliniind că, deşi nu există un deficit important de apă în sol, de dorit ar fi să vină ploile. Chiar dacă în ultimul timp vremea a fost înnorată, iar prognozele anunţau precipitaţii, acestea din urmă au fost neînsemnate cantitativ. „La noi, deocamdată, apă în sol există. Toate culturile care au fost însămânţate sunt fază de răsărire, deci nu putem să spunem că ne confruntăm cu fenomenul de lipsă de apă sau cu cel de secetă. Însă, aşteptăm să plouă, aşa cum se tot anunţă, chiar dacă în această zonă pânza freatică este mai sus. Se ştie că după ce plantele se înrădăcinează, apa din adâncime, prin capilaritate, se ridică la suprafaţă, proces invers din perioadele cu precipitaţii”, explică şeful DADR, Florinel Avasiloaiei, accentuând că judeţul este într-o fază în care încă are rezerve de umiditate în sol.
Avasiloaiei mai precizează că, în afara unor mici excepţii, grâul din acest an arată bine, iar dacă nu vor interveni fenomene meteorologice deosebite, recolta va fi una pe măsură. „Culturile de grâu sunt în general bune, cu excepţia unor suprafeţe care au fost semănate târziu în toamnă. Însă, şi acestea au o densitate acceptabilă şi pot fi ajutate cu îngrăşăminte foliare. Acum se lucrează din plin la ierbicidare, o lucrare deosebit de importantă pentru culturile de păioase”, a evidenţiat directorul executiv al DADR, Florinel Avasiloaiei.