18 mai 2011

Căldura centralizată din iarnă, la mâna mai marilor de la Guvern
• „Fără un sprijin din partea bugetului de stat, autorităţile locale cu termoficare centralizată nu vor putea trece această iarnă”, crede primarul Ion Lungu
• Necesarul financiar pentru stocurile de cărbunele din sezonul rece 2011-2012 se ridică la 50 de milioane de lei, Primăria şi Termica contând pe alocaţiile de la „centru”
Termica şi administraţia locală suceveană lucrează la caietul de sarcini pentru licitaţia de aprovizionare cu combustibilul necesar funcţionării termoficării în sezonul rece 2011-2012. Edilul şef Ion Lungu a informat ieri, într-o conferinţă de presă, că stocurile se vor ridica la 100.000 de tone de cărbune, în prima etapă urmând a fi licitate 60.000 de tone de huilă, cantitate care va acoperi primele 3 luni din anotimpul friguros. Pentru perfectarea montajului financiar şi asigurarea surselor de finanţare necesare achitării contravalorii combustibilului, Primăria contează şi pe sprijinul Guvernului. Lungu reliefează că, în acest scop, a avut întrevederi cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, cu Adreea Paul Vass, consilierul economic al premierului Emil Boc, precum şi cu secretarul de stat pe probleme de termoficare, Liviu Grădinaru. În urma discuţiilor, oficialul sucevean a primit asigurări că beneficiarii sistemului centralizat de termoficare vor avea parte de sprijin bănesc la încălzire, banii daţi cu acest titlu fiind dirijaţi, prin intermediul Agenţiei de Prestaţii Sociale, în conturile Termica. „Cei de la Termica lucrează la caietul de sarcini. Vom face montajul financiar între primărie şi Termica, dar sper şi într-un ajutor de la Guvern. La finele săptămânii trecute, am avut discuţii pe această temă la Bucureşti şi am explicat că, fără un sprijin din partea bugetului de stat, autorităţile locale cu termoficare centralizată nu vor putea trece această iarnă. Am primit promisiuni se vor găsi soluţii pentru a acorda ajutoare la căldură persoanelor care sunt în situaţii dificile, cu probleme financiare, banii, evident, ajungând tot la Termica”, a declarat şeful administrativului municipal, adăugând că necesarul pentru cărbunele din iarna 2011-2012 se ridică la 50 de milioane de lei. Ion Lungu spune că, deşi se vehiculează un plafon maxim de 850 de lei pe membru de familie, până la care de dă ajutor în bani, nivelul acestuia şi mărimea sprijinului financiar încă nu au fost legiferate. „Opinia mea este că trebuie găsit un compromis între subvenţia la constituirea stocurilor şi ajutorul de stat la încălzire, în aşa fel încât să beneficieze cât mai multe familii”, a explicat primarul de Suceava, Ion Lungu.