02 mai 2011

De ieri,
Atac concertat împotriva muncii la negru
• Inspectorii de muncă, poliţiştii şi jandarmi declanşează seria controalelor pentru combaterea muncii fără forme legale
• Mai mult de 5 lucrători descoperiţi în „ilegalitate” constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă penală sau cu închisoare
Prevederile noului Cod al muncii au intrat în vigoare de la 1 mai, iar de ieri, Inspecţia Muncii a demarat un amplu program de control pe linia combaterii muncii nedeclarate, informează directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Radu Creţuleac, precizând că acest program se va desfăşura în colaborare cu structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv cu poliţişti şi jandarmi. Creţuleac reliefează că verificările au început încă de pe 2 mai, accentul major punându-se pe combaterea muncii fără forme legale, aspect care a fost şi anterior în atenţia inspectorilor de muncă. „În principal, ne vom axa pe depistarea muncii fără forme legale, dar şi a altor alte deficienţe din sfera relaţiilor de muncă. Controalele vor avea, de asemenea, şi o componentă de verificare pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă”, explică şeful ITM Suceava. Ionuţ Radu Creţuleac arată că, în luna mai, verificările au ca ţintă serviciile de pază, coafură, frizerie, cosmetică, spălătorie şi vulcanizare auto. De asemenea, controale se vor face la firmele de comerţ şi alimentaţie publică, centrele de fitness şi saloanele de jocuri de noroc, la societăţile de textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte, precum şi la cele din industria lemnului.
Judeţul Suceava este departe de a fi un campion al muncii la negru
Inspectorul şef Creţuleac evidenţiază că, pe latura muncii la negru nu există o statistica a numărului celor care muncesc fără forme legale de angajare, relevant fiind doar numărul persoanelor depistate într-o asemenea postură. „Din acest punct de vedere, judeţul Suceava este departe de a fi un campion. Aceasta nu înseamnă că, pe această latură, eforturile noastre vor fi mai mici”, subliniază Creţuleac. Directorul executiv al ITM face public faptul că, în primul trimestru al anului în curs, la un plus de acţiuni de control, comparativ cu intervalul similar al lui 2010, numărul prestatorilor la negru a fost mai mic. „Aceasta înseamnă că, în privinţa combaterii muncii la negru, judeţul Suceava este pe calea cea bună”, opinează Ionuţ Radu Creţuleac, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.
Verificările urmăresc aducerea la suprafaţă a evaziunii, dar şi mărirea numărului de contribuabili
Precizăm că noul Cod al muncii vine cu o înăsprire a sancţiunilor pentru munca fără forme legale. Astfel, dacă până acum amenzile pentru această contravenţie variau între 3.000 de lei şi 4.000 de lei, de acum, încolo, acestea sunt cuprinse între 10.000 de lei şi 20.000 de lei de fiecare caz depistat în parte. Neîntocmirea de forme legale de angajare pentru mai mult de 5 lucrători descoperiţi în „ilegalitate” constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă penală sau cu închisoare. „Acest nou cod este mai flexibil din punctul de vedere al posibilităţilor angajatorului de a găsi forma legala pentru fiecare angajat în parte, în funcţie de specificul activităţii pe care o desfăşoară. Practic, de ieri, cine nu doreşte cu adevărat să se încadreze în lege, nu o face, şi atunci riscă sancţiuni drastice. Prin aceste sancţiuni se urmăreşte aducerea la suprafaţă a cazurilor de evaziune, dar şi mărirea numărului de contribuabili, în aşa fel încât şi beneficiarii fondurilor sociale şi de sănătate să aibă parte de servicii publice de calitate”, conchide şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Radu Creţuleac.