• Soluţionarea dosarelor acestora este pasată de la Bucureşti la Suceava încă din 2006
• Între timp, potenţialii beneficiari se sting pe rând din viaţă şi nu mai apucă să se bucure de drepturile legale
Sute de suceveni vor mai avea - se pare - încă mult timp de acum încolo, pentru a beneficia de despăgubirile prevăzute de Legea nr. 290/2003. Şi aceasta din cauza neînţelegerilor privind competenţa în soluţionarea cererilor depuse de beneficiarii acestui actul normativ cu prevederi reparatorii, precum şi altora accesorii. Legea nr. 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile proprietate sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi aplicării Tratatului de pace dintre România şi Puterile Aliate şi asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
• Comisia judeţeană de aplicare a legislaţiei de profil a solicitat şi aşteaptă de 3 luni un punct de vedere de la Autoritatea Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor
Comisia judeţeană de la Suceava pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 încă mai aşteaptă punctul de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor(ANRP) cu privire la atribuţiile de coordonare şi control care îi revin, poziţie solicitată de autorităţile sucevene încă de acum 3 luni.
Precizările ANRP din capitală ar veni să facă lumină la modificările operate încă din 2006, prin Legea nr. 171, la Legea de căpătâi nr.290/2003. La acea vreme, legiuitorul statua că, în ceea ce priveşte competenţa de soluţionare cererilor făcute de potenţialii îndreptăţiţi cu domiciliul în străinătate, precum şi de moştenitorii acestora care domiciliază în judeţe diferite, competenţa revine comisiei din specialitate din municipiul Bucureşti. O informare a Instituţiei prefectului judeţului Suceava relevă că, după apariţia Hotărârii Guvernului nr.1120/2006 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor(ANRP), prin Serviciul pentru aplicarea legislaţiei cu pricina, transmitea în teritoriu, respectiv tuturor comisiilor judeţene, cât şi celei din Capitală, principalele aspecte legale survenite, accentuând asupra competenţei de soluţionare, de către comisia municipiului Bucureşti, doar a cererilor depuse de moştenitorii aceluiaşi autor, dar care locuiesc în judeţe diverse.Luând act de aceste norme, structura bucureşteană a considerat de cuviinţă să remită Comisiei judeţene de aplicare a Legii nr. 9/1998, Legii nr.290/2003 şi Legii nr. 393/2006 nu mai puţin 468 de dosare care fuseseră înregistrate iniţial la Suceava şi îndreptate înspre Bucureşti, în baza a ceea ce stipulează art. 5, alin. 2 din Legea nr.290/2003.
Potrivit informării Prefecturii judeţului Suceava, pusă în faţa acestei situaţii, Comisia judeţeană Suceava a constatat că se află în prezenţa unui conflict de competenţă materială în ceea ce priveşte soluţionarea solicitărilor făcute în baza Legii nr.290/2003 de către cetăţenii cu domiciliul în străinătate, precum şi de beneficiari ai legii speciale care locuiesc în judeţe diferite, dar care cer despăgubiri după acelaşi autor. În consecinţă, prin adresa nr. 2976 din 24 februarie 2011, Comisia judeţeană de la Suceava a solicitat un punct de vedere Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, însă precizările întârzie să vină. În acestei condiţii, Prefecturii Suceava nu i-a mai rămas decât să aştepte şi să-i liniştească pe potenţialii beneficiari, promiţându-le acestora din urmă că vor fi înştiinţaţi în timp util asupra celor decise la centru. „După primirea punctului de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor – prin Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 290/ 2003, Comisia judeţeană Suceava va dispune demersurile ulterioare ce se vor întreprinde în soluţionarea dosarelor primite de la Comisia municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr.290/2003 şi a Legii nr. 393/2006, cu informarea persoanelor îndreptăţite, beneficiari ai legii speciale”, dă asigurări informarea Instituţiei prefectului judeţului Suceava. Toate acestea în timp, potenţialii beneficiari se sting, rând pe rând din viaţă, nemaiapucând să se bucure de drepturile legale.
• La ultima şedinţei, pentru 11 dosare s-au aprobat rapoartele de evaluare întocmite de către experţi, valoarea despăgubirilor fiind 1,58 milioane lei
Reamintim că, în şedinţa de la finele lunii martie, Comisia judeţeană pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 9/1998 a analizat 43 de dosare depuse în baza acestor prevederi normative speciale. Atunci, în urma analizei făcute, pentru 11 dosare s-au aprobat rapoartele de evaluare întocmite de către experţi, valoarea acestora fiind de 1,58 milioane lei. Rezultatul analizei urma a fi materializat printr-o hotărâre care, după redactare şi semnare, va fi comunicată beneficiarilor legii speciale Plata despăgubirilor băneşti solicitate se face în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1120/2006 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, prin Direcţia economică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. Pe de altă parte, de menţionat este faptul că 29 dosare cu referate au fost respinse de către Comisia judeţeană pentru aplicarea Legii nr. 290/2003. De asemenea, în urma parcurgeii documentelor depuse în susţinerea cererilor, precum şi a referatelor întocmite de Secretariatul tehnic, 3 dosare au fost aprobate, acestea fiind înaintate comisiei tehnice de experţi şi evaluatori.