05 decembrie 2010

Sanitar-veterinarii suceveni interzic comerţul cu porci din alte judeţe
Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile, după sacrificare carnea trebuie supusă obligatoriu examenului trichineloscopic, avertizează şeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru
Comercializarea porcilor în târgurile de animale are un caracter strict sezonier, fiind posibilă doar până în Sărbătorile de iarnă, pune în vedere Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Directorul executiv al instituţiei sucevene, dr. Petrea Dulgheru, reaminteşte că interzis este, de asemenea, comerţul cu porcine din alte judeţe şi, în general, tranzacţia animalelor neînsoţite de documente sanitar-veterinare care să ateste provenienţa şi starea de sănătate a animalelor. Totodată, inspectorii specializaţi vor acorda o atenţie gospodăriilor în care, după sacrificarea porcilor, carnea neexaminată trichineloscopic, este comercializată altor persoane. „În acest sens, fiecare circumscripţie sanitar-veterinară şi circumscripţie de asistenţă din judeţul Suceava, inclusiv Laboratorul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor vor efectua aceste analize pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile din rândul populaţiei”, subliniază directorul executiv. Dr. Dulgheru ţine să precizeze că LSVSA Suceava este dotat şi execută examene trichineloscopice prin metoda digestiei artificiale, atât la porcinele domestice, cât şi la mistreţi, oferindu-se un grad de securitate maximă consumatorilor. „Prin toate acţiunile de control ce urmează a fi întreprinse in perioada care precede Sărbătorile de iarnă, DSVSA Suceava urmăreşte protejarea sănătăţii publice a tuturor locuitorilor din judeţ, precum şi asigurarea unui cadru legal şi civilizat privind desfăşurarea comerţului cu animale vii şi produse de origine animală si non-animală”, a declarat dr. Petrea Dulgheru, şeful DSVSA.