27 decembrie 2010

Inspectorii de muncă, pe urma comercianţilor ilegali de obiecte pirotehnice
Autorizaţii pot comercializa steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, mini-facle, mini-sori, inele de foc şi sateliţi
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava verifică societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, urmărindu-se, în mod special, stocurile faptice şi scriptice, precum şi respectarea legalităţii operaţiunilor derulate.
Directorul executiv Ionuţ Creţuleac informează că verificate sunt respectarea obiectului de activitate pentru care s-a emis autorizaţia, a termenelor de garanţie înscrise pe ambalaje, traducerilor în limba română, categoriilor din care fac parte materialele în cauză, precum şi modul de păstrare, depozitare, manipulare şi folosire a materialelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Nu în ultimul rând, campania vizează identificarea persoanelor fizice şi a celor juridice care desfăşoară operaţiuni cu obiecte pirotehnice în lipsa autorizaţiei legale. Ionuţ Creţuleac reaminteşte că, prin modificările aduse legislaţiei în domeniu în anul 2006, s-a interzis comercializarea către persoanele fizice a articolelor pirotehnice de distracţie din categoriile II-IV, T.1, T2, precum şi a artificiilor din categoria „obiectelor zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din categoria I. „Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste articole pirotehnice doar în interes propriu şi în locuri autorizate. De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu articole din categoriile menţionate”, relevă şeful ITM Suceava. Dl Creţuleac arată că articolele din categoria I pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate doar dacă respectivele obiecte nu pun în pericol sănătatea şi securitatea utilizatorilor. În categoria I sunt incluse numai articole pirotehnice foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de 3 grame, cum ar fi steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, mini-facle, mini-sori, inele de foc şi sateliţi.