02 decembrie 2010

În Suceava,
Opt asomatoare la sacrificarea porcilor de Crăciun
• Înainte de tăierea gâtului, animalele vor fi împuşcate în cap

Pentru prima dată în ultimii 2 ani, de când utilizarea a devenit obligatorie, sucevenii vor avea la dispoziţie asomatoare pentru sacrificarea porcinelor de Crăciun.

Este vorba despre 8 asemenea dispozitive, acestea fiind disponibile în tot atâtea puncte stabilite în zonele principale ale judeţului, „Este prima dată, deşi se discută de vreo 2 ani, în care DSVSA a reuşit achiziţionarea a 8 asomatoare care vor fi repartizate pe zone şi folosite în vederea asomării, înaintea sacrificării porcinelor”, a declarat directorul executiv al instituţiie, dr. Petrea Dulgheru. Potrivit reglementărilor în vigoare, adaptate la cerinţele Uniunii Europene, sacrificarea porcilor fără asomare poate fi sancţionată cu amenzi cuprinse intre 100 si 10.000 de lei. Principiul promovat la nivel european, este „Da tradiţiei, nu suferinţei animalelor!”, asomatorii dotaţi cu pistol cu glonţ captiv având obligaţia de a obţine autorizaţie de la compartimentul specializat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Gospodarii vor apela la aceştia pentru a aduce animalul în stare de inconştienţă, după care îi vor tăia jugulara. Metodă este una mai facilă, nemaifiind nevoie de mai mulţi oameni pentru imobilizarea porcului. Anul trecut, cu pistoale-asomator au fost dotate doar 10 abatoare autorizate de pe raza judeţului.