02 decembrie 2010

Godaci de import Ungaria pe masa de Sărbători a sucevenilor

• Porcii de la unguri nu sunt urmăriţi potrivit rigorilor sanitar-veterinare existând pericolul toxiinfecţiilor alimentare şi contactării pestei

Sucevenii au toate şansele ca, de Sărbători de iarnă, să se înfrupte cu carne şi produse de carne de porc relaţia import Ungaria. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă directorul adjunct al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Almentelor, dr. Dănu, Botezan, care a remarcat că, în această perioadă, se constată o intensificarea comerţului transfontalier cu porcine. „În apropierea Sărbătorilor, se constată o intensificare a comerţului de porcine provenite din Ungaria. Este vorba despre animale care nu sunt înmatriculate, provin din surse incert şi nu asigură lanţul alimentar. Prin urmare, sunt sacrificate în condiţii improprii, neigienice, existând pericolul transmiterii pestei sau al altor afecţiuni, dar mai ales al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare la populaţie”, avertizează dr. Botezan.

Oficialul DSVSA spune că, de altfel, în această perioadă, în judeţ are loc o acţiune de recoltare de probe, monitorizare şi prevenire a apariţiei pestei porcine clasice. „Este un aspect forte important, la fel ca şi cel privind trichineloza. Ne propunem ca, în anul care vine, în 2011, să lichidăm efectiv pesta porcină clasică, astfel încât România să poată avea liber la comerţul intra-comunitar cu carne şi produse din carne de porc”, explică Dănuţ Botezan. Peste sau „ciuma porcilor” este o boală mortală, pe fondul tulburărilor nervoase şi gastro-intestinale, animalele sucombând în cel mult 48 de ore de la infectare. Pentru prevenirea răspândirii maladiei, cadavrele trebuie distruse prin incinerare. Legea prevede că proprietarii animalelor bolnave, care au fost ucise şi distruse, au dreptul la despăgubiri la valoarea de piaţă de la stat. Pentru a reduce la minim riscul contaminării se recomandă achiziţionarea de porci doar din surse cunoscute. De asemenea, hrănirea porcinelor nu trebuie să se facă cu resturi menajere provenite din altă sursă decât propria gospodărie.