14 decembrie 2010

Liber la porci în târguri

• „Piaţa ţărănească îşi va da drumul, până acum aceasta fiind ştrangulată de directivele europene privind combaterea pestei porcine”, relevă şeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru
După ce aproximativ 3 ani, pe motiv de pestă porcină, prezenţa suinelor nu a mai fost posibilă în târguri, zilele trecute interdicţia a fost ridicată. Conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă că această decizie s-a luat graţie Ordinului nr.136 al ANSVSA, privind circulaţia porcilor pe teritoriul României, publicat recent în Monitorul Oficial. Directorul executiv al DSVSA Suceava, dr. Petrea Dulgheru, arată că, efectiv, până în luna mai, s-a dat drumul la porci în târguri, „ceea ce reprezintă un demers extraordinar”. „Anunţ pe crescătorii de animale, cât şi pe medicii veterinari, că vom aviza provizoriu târgurile care au condiţiile minime de autorizare. Astfel, în perioada Sărbătorilor, gospodarii din exploataţiile non-profesionale îşi vor putea vinde porcii la târg, la fel ca şi fermele de tip A şi unităţile industriale”, relevă dr. Dulgheru. Şeful instituţiei sucevene atrage atenţia că suinele scoase la comercializare vor fi obligatoriu înmatriculate şi însoţite de documentele sanitar-veterinare şi cele de identificare. De asemenea, reliefează şeful DSVSA, activitatea din târguri va fi strict supravegheată. „În fiecare târg vor fi prezenţi medicii veterinari, care vor ţine un registru şi vor verifica numărul de porci care intră şi cel care iese”, precizează Petrea Dulgheru. Acesta spune că, în vederea „dezgheţării” comerţului cu porcine, se fac demersuri pentru obţinerea unei derogări şi în scopul deschiderii de puncte de sacrificare locală. „Sperăm să obţinem această derogare, condiţii în care piaţa ţărănească îşi va da drumul, până acum, aceasta fiind ştrangulată de directivele europene privind combaterea pestei porcine. Am insistat pe această temă, deoarece, prin blocarea comercializării, fenomenul nu putea fi stăpânit în totalitate, gospodarii vânzându-şi porcii la 200 de metri în prejma târgului”, declară directorul executiv al DSVSA Suceava, iterând că se caută inclusiv soluţii de autorizare a unor mijlocitori de animale între fermele de porcine şi beneficiarii acestora. Dr. Petrea Dulgheru crede că „stabilizarea” pestei porcine este o problemă naţională şi că ieşirea cu carne de porc pe piaţa Uniuni Europene ar avea un efect pozitiv asupra balanţei de plăţi a României.