28 aprilie 2010


Municipalitatea dă bani pentru împrejmuirea Curţii Domneşti
· La monumentul din centrul Sucevei va fi amenajat un gard din piatră şi fier forjat în lungime de 120 de metri
Aproape 100.000 de lei(1 miliard de lei vechi) va fi disponibilizată de municipalitatea suceveană pentru împrejmuirea Curţii Domneşti. Declaraţia aparţine şefului executivului local Ion Lungu, care a declarat ieri că, pentru început, la monumentul din centrul Sucevei va fi amenajat un gard din piatră şi fier forjat în lungime de 120 de metri, urmând ca pentru alte investiţii să fie accesate fonduri europene. „Ne interesează ce se întâmplă la Curtea Domnească. Avem în curs un studiu de prefezabilitate pentru a depune documentaţie pe Axa 5.1, pe Programul Operaţional Regional, care este, astăzi, ocupată în totalitate. Sperăm însă în redistribuirile între axe, de la sfârşitul lui 2010, şi poate vom reuşi să prindem o finanţare”, declară primarul Ion Lungu.
Din cauza unor reglementări legale care interziceau primăriei să intervină, ani întregi importantul obiectiv turistic din centrul urbei reşedinţă a fost lăsat în paragină, modul în care arată acesta acum nefăcând cinste municipiului. La Curtea Domnească ar putea lua fiinţă un parc arheologic. Deocamdată, administraţia va curăţat locaţia, spaţiul fiind plin de bălării şi înconjurat de panouri de genul celor folosite pe şantierele de construcţii. În perioada 19-25 noiembrie, primăria municipiului Suceava a fost partener cu televiziunea publică în cadru proiectului „Restaurare” demarat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Cultural Naţional. Proiectul îşi propunea strângerea de fonduri pentru monumentele valoroase aflate în degradare, pe raza urbei reşedinţă fiind în această situaţie Curtea Domnească şi Cetatea de Scaun.
Curtea Domnească se află în preajma oraşului medieval, în apropierea bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Şipote, vechiului centru meşteşugăresc al Sucevei, precum şi a Bisericii „Beizadelelor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu