06 aprilie 2010


Proiecte dispărute din arhiva „Proiect Bucovina”
· O comisie inventariază documentaţia preluată de la firma de proiectare de Consiliul Judeţean, alesul judeţean liberal Brînduşel Nichitean semnalând că din unele proiecte au rămas doar copertele
· De-a lungul anilor, în cadrul unităţii au fost elaborate peste 12.000 de documentaţii, studii şi proiecte de urbanism şi de investiţii pentru Suceava şi judeţele învecinate
Comisia de inventariere a arhivei preluate de Consiliul Judeţean de la societatea comercială Proiect Bucovina Suceava va prezenta, în prima şedinţă a deliberativului, o informare asupra rezultatelor trierii şi evidenţei documentaţiei respective. Aceasta după ce alesul judeţean Brînduşel Nichitean a făcut o solicitare în acest sens, liberalul semnalând că are informaţii că multe dintre documente au dispărut din arhivă. „Din informaţiile pe care le deţin eu şi colegi de ai mei, la arhivă mai există puţine proiecte ale utilităţilor din oraşul Suceava, precum ale celor de gaz metan, apă, canalizare şi de energie electrică. În multe cazuri nu există decât copertele, iar în interior nimic”, a semnalat dl Nichitean.
Comisia înfiinţată la nivelul executivului judeţean are 6 membri, iar potrivit Legii privind autorizarea construcţiilor, studiile de teren şi documentaţiile elaborate pentru realizarea investiţiilor, a elementelor de infrastructură, de gospodărie comunală, precum şi a lucrărilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, elaborate înainte de 1990 la comanda fostelor consilii populare sau a altor instituţii ale statului, rămân proprietate publică a judeţului sau a municipiilor. „Comisia preia şi îndosariază conform regulilor de arhivare, însă nu intră în amănunte pentru o analizare a documentelor, pentru că nu ne transformăm într-un fel de CNSAS. Însă o informare în acest sens, categoric o vom face”, declară preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
Înfiinţat in 1957, fostul Institut Regional de Proiectare(IRP) Suceava, a devenit ulterior Direcţia de Sistematizare, Arhitectura si Proiectarea Construcţiilor (DSAPC), iar din 1975, Centrul de Proiectare al judeţului Suceava. În 1990, unitatea se transformă în societate comercială pe acţiuni cu denumirea de „Proiect Bucovina”. De-a lungul anilor, în cadrul unităţii au fost elaborate peste 12.000 de documentaţii, studii şi proiecte de urbanism şi de investiţii pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bistriţa Năsăud, precum si pentru alţi beneficiari. Instituţia a valorificat aportul unor proiectanţi de valoare, concretizate în lucrări remarcabile, precum studii de sistematizare a localităţilor şi a zonelor centrale, de punere în valoare a monumentelor istorice, proiecte de locuinţe, dotări social-culturale, agrozootehnice, industriale, meşteşugăreşti, drumuri, poduri, alimentări cu apă şi reţele tehnico-edilitare, studii geotehnice şi lucrări topografice, lucrări de regularizări de ape şi de stabilizări de versanţi, studii de arhitectură populară, studii de dezvoltarea turismului etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu