01 aprilie 2010


1 Aprilie – Ziua păsărilor
Lacurile Fălticeni” este singura arie antropică pentru protecţia păsărilor din judeţ
· Arealul fălticenean este un important loc pentru păsările migratoare, adăpostind, frecvent, peste 20.000 de specii de apă
Ziua păsărilor se celebrează anual pe 1 aprilie, după ce la Paris, la această dată, în 1906, a fost semnată Convenţia pentru protecţie păsărilor. În România, marcarea zilei a început în perioada interbelică, iar după un abandon între anii 1945-1950, a fost reluată în 1994. În ţara noastră există 108 arii de protecţie specială avifaunistică, dintre care 3 în judeţul Suceava. Este vorba despre siturile „Rarău-Giumalău” şi „Obcina Feredeului” din zona alpină, cu specii de cocoş de munte şi ciocănitoare de munte, în primul caz şi cu 3 specii de bufniţe şi trei specii de ciocănitori. De asemenea, de menţionat este că situl „Lacurile Fălticeni” este singura arie antropică pentru protecţia păsărilor din judeţul Suceava, cu o suprafaţă de 659,8 hectare şi a cărei scop este conservarea populaţiilor speciilor păsărilor de apă. Lacurile au fost amenajate pe Valea Şomuzului Mare, în zona municipiului Fălticeni. Directorul coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Constantin Proboteanu, spune că arealul fălticenean este un important loc pentru păsările migratoare, deoarece adăposteşte, frecvent, peste 20.000 de specii de apă. Pe lângă raţe, pescăruşi şi stârci, în timpul migrării în zonă poposesc stoluri mari de lebede. Pe lacurile de la Fălticeni cuibăresc eretele de stuf, buhaiul de baltă şi stârcul pitic, acestea fiind unele dintre puţinele întinderi de apă din ţară în care îşi face cuibul chira pitică.
„A ocroti păsările înseamnă păstra nealterate caracteristicile mediului natural, diminuarea sau a eliminarea acţiunilor umane exercitate direct, prin capturare cu capcane, vânătoare sau distrugerea cuiburilor”, subliniază şeful APM, Constantin Proboteanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu