23 aprilie 2010



A fost lansat,
Cel mai mare proiect judeţean cu fonduri europene
· Acesta are valoarea de 120 de milioane de euro şi cuprinde lucrări de apă şi canalizare în 5 aglomerări urbane
· Beneficiarii sunt circa 200.000 de consumatori, lucrările efective urmând a demara la începutul anului viitor
Ieri, la Suceava, în prezenţa directorului în Ministerul Mediului, Florin Burnar, a fost lansat proiectul de modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Suceava. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, acesta este cel mai mare proiect al judeţului Suceava. Acesta are valoarea de 120 de milioane de euro, finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Sectorial, POS „Mediu”, Axa 1, beneficiari fiind circa 200.000 de consumatori din 5 mari aglomerări urbane sucevene. Consultantul este firma EPTISA România, în asociere cu EPTISA Servicios de Ingenieria Spania, acesta lucrând şi cu primăria Suceava, în cadrul Programului ISPA. „Consultantul va finaliza documentaţia până la sfârşitul lui 2010, iar începutul lui 2010 va însemna, pentru Suceava, debutul celui mai mare proiect pe fonduri europene. Proiectul se adresează aglomerărilor Suceava-Salcea, Gura Humorului, Fălticeni, Rădăuţi şi Vatra Dornei”, a precizat şeful administraţiei judeţene. Directorul din Mnisterul Mediului, Florin Burnar, şi-a exprimat speranţa că aplicaţia pentru Fondul de coeziune şi documentele suport vor fi gata până la sfârşitul anului în curs şi, tot în acest termen, acestea vor fi depuse la Comisia Europeană. „Recomandarea noastră este ca, în paralel cu pregătirea proiectului, echipa de la operatorul unic să lucreze la pregătirea licitaţiei, astfel încât să ne putem încadra în calendar. În ceea ce ne priveşte, există toată disponibilitatea Ministerului Mediului de a sprijini realizarea proiectului”, a declarat dl Burnar. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, în calitate de reprezentant al celui mai mare beneficiar, a ţinut să precizeze că, în acest mod, urbea reşedinţă poate continua lucrările demarate în cadrul ISPA.
„Dacă în prima etapă ne-am axat t pe înlocuirea conductelor vechi şi uzate fizic, în etapa a doua vom merge mai mult pe extindere”, a iterat dl. Lungu, menţionând că Sucevei îi va reveni circa 35 de milioane de euro. Edilul şef arată că, la finalizarea ISPA, Suceava va avea acoperire de 83% cu servicii de apă şi canalizare, după materializarea noului proiect, indicatorul urmând ajunge la 96%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din ţară. Extinderea vizează cartierele Iţcani şi Burdujeni, precum şi pe cele noi, în curs de construire. Autoritatea contractantă a contractului de asistenţă tehnică pentru întocmirea aplicaţiei, documentaţiei de licitaţie şi supervizarea execuţiei este operatorul unic de apă şi canalizare ACET Suceava. Beneficiarii sunt Consiliul Judeţean, Asociaţia de Dezvoltare Inter-comunitară şi autorităţile locale din Suceava, Salcea, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei şi Gura Humorului.
Judeţul Suceava a mai făcut obiectul proiectelor de finanţare din fonduri de preaderare SAMTID pentru oraşele mici şi mijlocii. Asemenea investiţii au fost făcute în staţii de captare a apei, staţii de tratare-epurare a apelor uzate şi înlocuirea infrastructurii de transport şi distribuţie învechită. Câştigătorul licitaţiei de implementare a Programului SAMTID, organizată Ministerul Integrării Europene, a fost firma austriacă Strabag AG. Austria. De pe urma materializării obiectivului de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă au beneficii 100.000 de locuitori din 3 municipii şi 3 oraşe mari, mai puţin Suceava şi Rădăuţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu