24 martie 2009


Suceava are aproape 2000 de producători de lapte ecologic
· Lucrată ecologic este o suprafaţă de 14.399 hectare de păşuni, fâneţe şi terenuri agricole

La Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava s-au înregistrat un număr important de operatori pe piaţa produselor ecologice. Potrivit unui raport al instituţiei, este vorba despre 3 procesatori de lapte ecologic ce produc caşcaval, svaiţer, lapte consum, unt, brânză Olanda, brânză la burduf; doi exportatori de produse lactate ecologice; o fermă mixtă(legumicolă şi zootehnică) ; 48 de ferme, în principal de bovine, precum şi 33 de apicultori cu 3097 stupi. Totodată au fost luaţi în evidenţă şi 1.923 de producători de lapte ecologic la nivel de mică exploataţie, precum şi 2 ferme de melci. În urma punerii în practică a acestei forme de agricultură s-a ajuns ca, la ora actuală, să se lucreze ecologic o suprafaţă de 14.399 hectare, dintre care 6010 hectare cu păşune, 7 690 hectare cu fâneţe şi 699 hectare teren arabil. De asemenea, sunt exploatate în regim ecologic un număr de 10.426 bovine, 415 porcine si 701 ovine şi caprine. Trebuie de subliniat faptul că înregistrarea producătorilor în agricultura ecologică se face în fiecare an până la data de 1 iunie şi se materializează prin completarea fişelor de înregistrare disponibile la DADR şi aprobate la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Rurale. Înregistrarea se face conform Ordinului MADR nr. 219/2007 pentru aprobarea regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu