12 martie 2009


Măsuri de criză în asistenţa socială suceveană
· Sporuri va primi doar personalul care lucrează nemijlocit cu bolnavii sau alte categorii de asistaţi
Preşedintele Consiliului Judeţean le-a cerut sindicaliştilor din asistenţă a socială să dea dovadă de raţiune şi cumpătare, astfel încât cheltuielile din sistem să se încadreze în bugetul pe 2009, unul cu puţin peste cel de anul trecut. Şeful administraţiei judeţene spune că, dacă ar fi luat în calcul solicitările membrilor de sindicat, sumele alocate protecţie sociale judeţene ar fi fost cu 40%-50% mai mari decât în 2008, nivel greu de satisfăcut în condiţii de criză economico-financiară. „Înţeleg ca sindicatul să-şi facă treaba, dar trebuie să fim rezonabili. Când România trece printr-o criză, la fel cum trec şi celelalte ţări, sunt necesare alte soluţii”, pune în vedere d. Flutur. Domnia sa precizează că revizuită va fi întreaga gamă de sporuri, de suplimentul de 75% beneficiind doar personalul care lucrează în condiţii grele şi nemijlocit cu infestaţii cu HIV sau bolnavii neuropsihic. „Se va verifica dacă acest spor este dată doar acestor oameni şi nu şi portarilor sau fochiştilor de centrală, care nu intră în contact cu bolnavii”, reliefează Gheorghe Flutur.
· Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului ar putea fi reorganizată
Luând în calcul constrângerile financiare al bugetul propriu, conducerea Consiliului Judeţean a hotărât ca plata sumele reprezentând sporurile salariale câştigate în instanţă de personalul din subordinea Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului să fie amânată pentru anul 2010. „Nu avem resurse, în caz contrar, având în vedere bugetul existent, va trebui ca de la jumătatea anului să ne gândim la o re-organizare a acestei instituţii”, relevă preşedintele Gheorghe Flutur, adăugând că, în urma hotărârilor judecătoreşti, din vistieria judeţeană ar trebui disponibilizate în jur de 7 milioane de lei. Domnia sa susţine că este vorba despre cea mai stufoasă instituţie publică din judeţ, care are peste 2000 de angajaţi şi care consumă mai mult de 40% din întreg bugetul judeţean.
· Specialiştii verifică modul în care Suceava a ajuns judeţ campion la persoane cu handicap
Pe de altă parte, specialiştii executivului judeţean sucevean verifică modul de acordare a certificatelor de încadrare într-un grad de handicap, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Totodată, controlate vor fi efectuate pe linia ”modului de înregimentare” a elevilor în şcoli speciale. „Vrem să luăm la cunoştinţă cum au fost acordate certificatele sau adeverinţele respective, să vedem de ce Suceava este un judeţ campion la acest capitol”, precizează şeful executivului judeţean. Recent, în vederea evitării suspiciunilor, prin hotărâre a deliberativului judeţean a fost schimbată şi componenţa comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu