06 martie 2009

Partenerii de la PSD au votat împotriva repartizării fondurilor pentru primării
· Aceasta pentru că nu au obţinut o suplimentare de fonduri pentru 9 unităţi administrativ-teritoriale cu proiecte de cofinanţat şi datorii foarte mari
Aleşii judeţeni au aprobat, ieri, în şedinţă extraordinară, fondurile destinate echilibrării bugetelor comunităţilor locale. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a dat înspre repartizare Consiliului Judeţean 32,3 milioane lei cu titlul de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, precum şi 12,1 milioane lei defalcări din impozitul pe venit. În ceea ce priveşte sumele alocate din cote defalcate din impozitul pe venit, municipiile judeţului, în număr de 5, s-au ales cu 2,81 milioane lei. Înspre reşedinţa de judeţ s-au îndreptat 873,5 mii lei, pe locul al doilea fiind Rădăuţi, cu 628 mii lei. Cele 10 oraşe au luat 2,28 milioane lei, cea mai mare sumă, de 491,5 mii lei, ajungând la Gura Humorului, în timp ce pe ultimul loc se situează Dolhasca şi Vicovu de Sus, cu câte 81.919 lei fiecare. La restul unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv la cele 98 de comune, au fost împărţite fonduri de peste 7 milioane lei. Din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, 7,48 milioane lei au fost dirijate înspre municipii, 6,06 milioane lei înspre oraşe, iar 18,7 milioane lei înspre comune. Grosul l-au luat municipiul Suceava-2,32 milioane lei, oraşul Gura Humorului -1,3 milioane lei, precum şi comunele Ostra şi Iacobeni, câte 436,1 mii lei fiecare. În timpul discuţiilor în plen, consilierii PSD au cerut suplimentarea sumelor prevăzute pentru 9 localităţi, aceasta urmând a se face prin diminuarea cu 1-3 procente a fondurilor destinate celorlalte unităţi administrativ-teritoriale. Aceştia au cerut bani în plus pentru Udeşti, Berchişeşti, Valea Moldovei, Dumbrăveni, Grămeşti, Zvoriştea, Siret şi Siminicea, alesul social-democrat precizând că respectivele comunităţi au proiecte de cofinanţat şi datorii foarte mari, mai ales în condiţiile în care unele localităţi au primit sume şi de 4-5 ori mai mari. La rându-i, Mihai Grozavu(PSD) a susţinut o suplimentare a fondurilor de la Vicovu de Sus, invocând că administraţia locală are o cheltuieli mari cu întreţinerea frontierei.
· Totalul solicitărilor de fonduri a fost de 10 ori mai mare decât suma la dispoziţie
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Ilie(PD-L) a evidenţiat că bugetul de echilibrare a fost construit cu atenţie deosebită, având în vedere constrângerile financiare, cât şi solicitările foarte mari venite din teritoriu. „Am avut un total de solicitări de fonduri şi de 10 ori mai mare decât suma pe care am avut-o la dispoziţie”, a pus în vedere adjunctul şefului executivului judeţean, arătând că la repartizare s-a ţinut cont de necesitatea asigurării funcţionării normale a primăriilor, cât şi de cea a acoperirii cheltuielilor cu utilităţile. De asemenea, au fost avute în vedere unităţile administrativ-teritoriale care sunt implicate în Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu” şi care au rămas fără bani din cauza onorării dobânzilor la credit. Totodată, comunităţilor cu venituri proprii mari li s-au distribuit sume de echilibrare mai mici. „La prima citire, repartizarea pare disproporţionată, însă dacă ne uităm şi la banii daţi de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, constatăm că totalul este bun pentru a asigura funcţionarea primăriilor”, a explicat dl. Ilie, reliefând că bugetul este construit pe realităţi şi necesităţi, unul „corect şi echitabil”, de natură să asigure o dezvoltare corespunzătoare a judeţului Suceava. În final, pe fondul celor susţinute, partenerii social-democraţi ai consilierilor PD-L au votat împotriva hotărârii de repartizare a fondurilor de echilibrare a bugetelor locale, însă aceasta a „trecut”, totuşi, de votul plenului. Reamintim că, potrivit prevederilor Legii finanţelor publice locale, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi din cota de 22% din impozitul pe venit, o 27% se alocă bugetului propriu al judeţului. Mai apoi, diferenţa se alocă bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după cum urmează: 80% prin decizie a directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, iar 20% prin hotărâre a Consiliului Judeţean, în acest din urmă caz pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură. În anul 2009, la repartizarea sumelor defalcate, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a ţinut cont de gradul de ne-colectare a veniturilor proprii ale comunităţilor locale în anul precedent, ajustând procentul de 80% cu nerealizările în cauză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu