Activitatea procesatorilor de carne şi lapte, periclitată de lipsa materiei prime
· Trei noi unităţi de procesare a cărnii, realizate cu fonduri europene, riscă să nu aibă front de lucru
Unităţile sucevene din industria cărnii şi laptelui suferă de pe urma lipsei materiei prime. Potrivit unei informării a Prefecturii privind activitatea economico-socială a judeţului pe anul 2008, deşi capacitatea anuală de procesare este de 54.600 de capete de bovine, 55.800 de caprine şi ovine şi circa 100.000 de capete de porcine, anul trecut în unităţile autorizate au fost sacrificate aproximativ 8000 de bovine, 1400 de caprine şi ovine şi 22.000 porcine. Astfel este explicată creşterea foarte mare a preţurilor la animalele în viu, dar care, pe de altă parte, face din sectorul zootehnic o activitate rentabilă. „Diferenţa apreciabilă dintre capacitatea de procesare şi cantitatea efectiv prelucrată în 2008, deci, lipsa materiei prime ne îngrijorează, anul acesta urmând a fi inaugurate 3 noi unităţi de procesare a cărnii, realizate cu fonduri europene, şi a căror activitate este cu mult sub nivelul proiectat, periclitând funcţionarea lor”, se precizează în raport. În ceea ce priveşte procesatorii de lapte, capacitatea de prelucrare este de 1,9 milioane hectolitri pe an, în timp ce prin acestea au trecut, pe durata întregului an 2008, doar 290.000 de hectolitri de materie primă. „Instituţia prefectului va lua măsuri de valorificarea eficientă a terenului agricol din judeţ, înfiinţarea de noi ferme zootehnice şi comerciale, precum şi de dezvoltare a activităţii celor în funcţiune. De asemenea, vor fi sprijiniţi crescătorii de animale din zona montană, inclusiv în accesarea fondurilor din programele economice speciale”, se arată în informarea Prefecturii, în care se menţionează că de ajutor se vor bucura şi societăţile din industria alimentară, precum cele de prelucrare a cărnii, laptelui şi de morărit-panificaţie.
· Trei noi unităţi de procesare a cărnii, realizate cu fonduri europene, riscă să nu aibă front de lucru
Unităţile sucevene din industria cărnii şi laptelui suferă de pe urma lipsei materiei prime. Potrivit unei informării a Prefecturii privind activitatea economico-socială a judeţului pe anul 2008, deşi capacitatea anuală de procesare este de 54.600 de capete de bovine, 55.800 de caprine şi ovine şi circa 100.000 de capete de porcine, anul trecut în unităţile autorizate au fost sacrificate aproximativ 8000 de bovine, 1400 de caprine şi ovine şi 22.000 porcine. Astfel este explicată creşterea foarte mare a preţurilor la animalele în viu, dar care, pe de altă parte, face din sectorul zootehnic o activitate rentabilă. „Diferenţa apreciabilă dintre capacitatea de procesare şi cantitatea efectiv prelucrată în 2008, deci, lipsa materiei prime ne îngrijorează, anul acesta urmând a fi inaugurate 3 noi unităţi de procesare a cărnii, realizate cu fonduri europene, şi a căror activitate este cu mult sub nivelul proiectat, periclitând funcţionarea lor”, se precizează în raport. În ceea ce priveşte procesatorii de lapte, capacitatea de prelucrare este de 1,9 milioane hectolitri pe an, în timp ce prin acestea au trecut, pe durata întregului an 2008, doar 290.000 de hectolitri de materie primă. „Instituţia prefectului va lua măsuri de valorificarea eficientă a terenului agricol din judeţ, înfiinţarea de noi ferme zootehnice şi comerciale, precum şi de dezvoltare a activităţii celor în funcţiune. De asemenea, vor fi sprijiniţi crescătorii de animale din zona montană, inclusiv în accesarea fondurilor din programele economice speciale”, se arată în informarea Prefecturii, în care se menţionează că de ajutor se vor bucura şi societăţile din industria alimentară, precum cele de prelucrare a cărnii, laptelui şi de morărit-panificaţie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu