09 martie 2009


Prefectura cere instanţei să anuleze titlurile de proprietate eliberate pentru suprafeţe din Parcul Şipote
· Prefectul Popescu a cerut Poliţiei să demareze verificări, la baza ordinelor prefecţilor anteriori, hotărârilor Comisiei judeţene de fond funciar şi hotărârilor judecătoreşti stând acte neconforme cu realitatea
Prefectura Suceava se adresează instanţei de judecată, cerând anularea titlurilor de proprietate eliberate în mod suspect pentru terenuri agricole din zona Parcului Şipote din centrul municipiului Suceava. Anunţul este făcut de către prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu, care a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a sesizat şi compartimentul specializat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care urmează a ancheta modul în care au fost fundamentată hotărârile Comisie judeţene de fond funciar privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele restituite solicitanţilor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu arată că, în urma verificării documentaţie în cauză, a constatat că la baza emiterii ordinelor prefectului, hotărârilor Comisiei judeţene de fond funciar şi chiar a hotărârilor judecătoreşti au stat acte neconforme cu realitatea. „M-am adresat Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru a verifica modul în care au fost interpretate datele, iar instituţia Prefectului va acţiona în instanţă pentru anularea acestor titluri de proprietate”, explică prefectul de Suceava. Sorin Arcadie Popescu relevă că este vorba despre o suprafaţă totală de 1,3 hectare de teren din Parcul dendrologic Şipote, zona împădurită în vederea împiedicării lunecărilor, precum şi din preajma Cetăţii de Scaun. Dl. Popescu că terenurile revendicat sunt afectat de lucrări de drenare a apelor freatice şi că, pe acestea, nu se vor putea ridica obiective de construcţii. „Pe aceste terenuri sunt executate lucrări de denare a apei freatice, constând în chesoane, drenuri, conducte, iar în momentul în care se va dori să se construiască, amenajările în cauză vor fi deteriorate”, subliniază şeful serviciilor desconcentrate ale ministerelor în teritoriu, adăugând că, astfel, blocul turn din preajmă, precum şi alte clădiri din centrul oraşului, ar putea fi puse în pericol.
· Cele 101 persoane expropriate de terenuri din zona Parcului Şipote au fost deja despăgubite financiar
În anul 1973, prin Decretul-Lege nr.659, un număr de 101 persoane au fost expropriate şi despăgubite financiar, suprafeţele acestora trecând în proprietatea statului. Ulterior, terenurile luate la stat au făcut obiectul unor lucrări de drenare a apei freatice, acestea din urmă întinzându-se de la Casa Culturii şi până în Parcul Şipote. După anul 1990, mai mulţi cetăţeni expropriaţi s-au adresat Prefecturii, cerând reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente. Iniţial dreptul la proprietatea le-a fost invalidat, drept pentru care revendicatorii au mers în instanţă. În prima fază, organele judecătoreşti le-a respins acţiunea, însă, după contestaţiile de rigoare, în 10 cazuri acestea au hotărât reconstituirea dreptului de proprietate cu teren agricol. Aceasta în ciuda faptului că, în anul 1988, suprafeţele în discuţie au fost date în administrarea Regiei Autonome a Pădurilor, rămânând în proprietate publică a statului. Potrivit art. nr. 5 din Legea nr.18/1991, pe terenurilor domeniu public nu se poate reconstitui dreptul de proprietate reclamat de persoanele fizice. Dreptul la proprietate asupra terenului public este, potrivit legii, inalienabil, insesizabil şi imprescriptibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu