14 decembrie 2018

Protecţia consumatorilor, controale la globurile, ornamentele şi instalaţiile de pom 
·        Controlorii vor descinde şi în unităţile de alimentaţie publică, unde vor urmări funcţionarea legală, asigurarea condiţiile de cazare, dar şi calitatea listei meniu.
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava demarează campania de controale şi verificări specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor de iarnă. Printre acestea sunt incluse acţiunile cu tematică naţională, remarcându-se, în primul rând, cel privind îndeplinirea cerinţele referitoare la siguranţa jucăriilor, cu accent pe existenţa instrucţiunilor de folosire, avertismentelor asupra pericolelor iminente şi a riscurile de vătămare a utilizatorilor. Pe de altă parte, controlate vor fi modul de etichetare, prezentare şi publicitate a alimentelor specifice Sărbătorilor de iarnă.  În această din urmă categorie intră carnea preambalată, produsele zaharoase, ciocolata şi produsele de patiserie, iar urmărite vor fi, printre altele, existenţa documentelor de provenienţă, încadrarea în termenul de valabilitate, modificarea caracteristicilor organoleptice şi respectarea temperaturilor de păstrare. Tot cu tematică naţională este şi controlul privind respectarea prevederilor legale la etichetarea, existenţa instrucţiunilor de folosire şi a avertismentelor legate de lumânărilor de decor. În cadrul tematicilor locale, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava verifică respectarea regulilor de comercializare a globurilor, ornamentelor, instalaţiilor de pom, corecta etichetarea acestora, prezenţa indicaţiilor de folosire şi a eventualelor atenţionări asupra utilizării în condiţii de siguranţă.  Nu în cele  din urmă, Comisarii de la protecţia consumatorilor  vor descinde în unităţile  de alimentaţie publică din mediul rural şi din mediul urban. Lucrătorii specializaţi se vor concentra pe funcţionarea legală a unităţilor în cauză, dar şi pe prezenţa informaţiilor referitoare la condiţiile de cazare. Analizate vor fi, de asemenea, lista meniu, cu gramajul, preţul eferent, indicarea produselor cu alergeni, calitatea materiei prime, dar şi efectuarea verificării metrologice pentru mijloacele folosite la cântărire.